Belföld

Égernek már hiányzik a vizitdíj

Duplájára növelné a háziorvosok finanszírozását Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, mert különben - szerinte - csődbe menne a többség a vizitdíjbevétel kieső része miatt. Ezért levelet is írt Gyurcsány Ferencnek.

„Az egészségügy és különösen a háziorvosi ellátás nem tudja nélkülözni azt a pénzt, amit nem jó technikával, nem jó filozófiával, de igenis eddig az elmúlt egy esztendőben a vizitdíjból megkapott” – fogalmazott az elnök.

A köztestület elnöke hozzátette: a praxisfinanszírozás emeléséről, hátteréről szóló levelüket eljuttatták Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, Veres János pénzügyminiszternek, Horváth Ágnes egészségügyi tárcavezetőnek és Kökény Mihálynak, a parlament egészségügyi bizottsága szocialista elnökének.

A kamara által elkészített finanszírozás egy átlagos praxis esetében körülbelül havi 1,13 millió forintot jelentene a mostani megközelítőleg 500-600 ezer forintos havi pénz helyett.
A miniszterelnöknek írt levélben a kamara elnöke továbbá úgy fogalmaz: „A háziorvosi kassza éves teljes kiadása a gyógyító-megelőző ellátás terhére kevesebb mint 70 milliárd forint, ennek a megduplázása kezelhető tételt, bőven megtérülő befektetést jelent.”

Véleménye szerint azért is sürgős az alapellátó orvosok helyzetének erősítése, mert nagyon sok a nyugdíjas vagy a nyugdíjkorhatár közelében praktizáló orvos, és a megüresedő praxisoknak nem lesz utánpótlásuk.

Éger István kiemelte azt is, az Egészségbiztosítási Alapba befolyó egészségbiztosítási járulékokat csak az egészségügyi ellátásra szabadna fordítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik