Belföld

Az SZDSZ kiáll Horváth Ágnes mellett

Az SZDSZ egyetlen olyan javaslatot sem fog támogatni, amely a népszavazás végeredményének kompenzációjaként további társadalmi csoportokat károsítana meg - közölte Kóka János.

A szabad demokraták elnöke szerint a Fidesz kezdeményezte vasárnapi népszavazás eredménye miatt jelentősen csökkent az orvosok és a tanárok pénze, elvesztek az ösztöndíjemelés és a kórházi ellátás javításának legfontosabb forrásai. Kóka szerint az Alkotmánybíróság lejáratta a népszavazás intézményét azzal, hogy engedélyezte azt. Költségtérítési kérdésekről van szó, de miután az AB megengedte a referendum kiírását, a kieső bevételek nem pótolhatók költségvetési forrásokból – tette hozzá.

A kormánynak biztosítani kell az oktatás és az egészségügy működését, de ha mindent kompenzálnának, akkor azt a polgárok pénzéből adnák – vélekedett a pártelnök. A vizitdíj és a kórházi napidíj mihamarabbi eltörlését célzó szocialista törvénymódosító javaslathoz a liberálisok is szeretnének módosításokat benyújtani. Azt akarják elérni, hogy azokat a betegirányítási eszközöket, amelyeket a fenti díjak bevezetése előtt az egészségügyi törvény előírt, ne szüntessék meg.

A népszavazás végeredményétől függetlenül az SZDSZ teljes vezetése kiáll Horváth Ágnes mellett – hangsúlyozta Kóka.

Az ellenzéki párt azon javaslatát, melyben a Szerencsejáték Zrt. adóbevételeit említik lehetőségként, cserbenhagyásos gázoláshoz hasonlította, mivel ezt a forrást már elköltötte egyszer az állam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik