Belföld

Külföldi vélemények: új politizálási mód született

A népszavazás kezdeményezőinek elsöprő sikerét és a szokatlanul magas részvételi arányt emelték ki külföldi hírügynökségek a vasárnapi népszavazásról írt tudósításaikban. Az APA osztrák hírügynökség szerint hazánkban új politizálási mód született, a Reuters szerint a kormány pazarló költekezésbe kezdhet népszerűsége visszaállításának érdekében.

Elemzők szerint – írja az amerikai AP – a kormány „vegyes” üzenetet küldött támogatóinak, azzal, hogy először a népszavazás figyelmen kívül hagyására, azután „nem” szavazatokra buzdította őket. A tudósító szerint ez lehet az egyik oka az „igen” szavazatok magas arányának.

Nem gyengült Gyurcsány

Az AP elemzői véleményekre utalva azt is írja: a reformokkal szembeni elégedetlenség ellenére túl sok idő telt el a 2006-os zavargások óta, és túl messze van még a következő választások időpontja ahhoz, hogy a népszavazás számottevően meggyengítse a miniszterelnök helyzetét.

A The New York Times által közölt Reuters-tudósítás kiemeli, hogy a kormány a vártánál jóval nagyobb arányú vereséget szenvedett a vasárnapi választásokon.

A Fidesznek sikerült a szocialisták szavazóbázisának egy részét maga mellé állítania, ennek köszönhető, hogy az előre jelzett 2,3 millió helyett mintegy 3,2 millió „igen” szavazat született – írja a Reuters.

Pazarló költekezés jön?

A referendumra olyan helyzetben került sor, amikor a magyar gazdaságot erősen sújtja a globális hitelválság – írja a Reuters, hozzátéve, hogy a népszavazás eredményei elbátortalaníthatják a piac szereplőit, fennáll ugyanis annak a veszélye, hogy a szocialisták a népszerűség visszaszerzésének reményében újabb pazarló költekezésbe kezdenek.

A Reuters tudósítása idézi Török Gábor politikai elemző véleményét is, miszerint a népszavazás a kormány politikájával szembeni általános elégedetlenséget jelez inkább, mint azt, hogy hogyan vélekedik a lakosság a három kérdésben.

A népszavazás várható gazdasági következményeire kitérve a Reuters megszólaltatja a Lehman Brothers amerikai befektetési bank elemzőjét, Silja Seppinget. A gazdasági elemző szerint a szavazás eredménye rövid távon elbizonytalaníthatja a piacot, mert a befektetők azzal számolhatnak, hogy a támogatottság visszanyerése érdekében a kormány ismét költekezni kezd.

Új politikai dimenzió

Az APA osztrák hírügynökség egy tudósításában azt írta: a népszavazást kezdeményező Fidesz-Magyar Polgári Szövetség új, eddig ismeretlen dimenzióval bővítette a magyar politikát: a népszavazáson alapuló politizáláséval.

A népszavazás olyan kérdésekről szólt, amelyeket az emberek a zsebükön éreznek. Üzenete ezért az – vélekedik a tudósító -, hogy a mindenkori kormány kellemetlen intézkedéseinek, megszorításainak nincs jelentőségük, mert egy népszavazással bármikor el lehet érni visszavonásukat. Ez akár oda is vezethet – vonja le a következtetést -, hogy az államvezetés állandó bizonytalanságban lehet afelől, hogy intézkedéseit és reformjait nem törli-e el rögtön egy népszavazás.

Felmerül a kérdés – írta végül a szerző -, hogy 2008. március 9. nem változtatta-e meg tartósabban a magyar politika arculatát annál, mint ahogy az Orbán Viktornak szándékában áll.

—-További támadások jöhetnek—-

A tekintélyes Neue Zürcher Zeitung megítélése szerint az eredmény nagy győzelmet jelent Orbán Viktor ellenzéki vezető számára, aki a Gyurcsány Ferenc kormányfő által bevezetett reformintézkedések közül számosat minősített társadalomellenesnek. …A népszavazás eredményét a Fidesz indítéknak fogja tekinteni, hogy további támadásokat intézzen a kormány ellen, ám valójában továbbra sincs hasznavehető eszköz a kezében Gyurcsány idő előtti megbuktatásához – írta a svájci lap.

Úgy vélte: a miniszterelnök azzal, hogy gyorsan reagált a népszavazás eredményére, és már vasárnap este megígérte a népszerűtlen illetékek április elejei eltörlését, elejét veheti a reformpolitikájáról folytatandó hosszadalmas vitának. Közlésével egyszersmind leszögezte: távlati célja, a költségvetés egyensúlyba hozatala szempontjából a vitatott díjak csupán elenyésző jelentőséggel bírnak.

Fájdalmas ütés

A Der Standard című osztrák liberális lap szerint az Orbán Viktor vezette Fidesz már csak azért is sikerként könyvelheti el a referendum kimenetelét, mert a közvélemény-kutatások előzetesen negyvenszázalékos részvételi arányt jósoltak. Orbán persze nem úgy fogta föl a népszavazást, mint amely pusztán a terhet jelentő illetékek felszámolásáról szól, hanem azt folyton összekötötte a Gyurcsány vezette balliberális kormány jövőjével – emelte ki tudósításában az újság.

A független Kurier fájdalmas mélyütésnek minősítette a szociál-liberális kormány szempontjából a referendum eredményét. Egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy Gyurcsány miniszterelnök nem kíván lemondani.

Az ORF1 osztrák rádió hétfő reggeli tudósításában kiemelte, hogy a magyar választók közül még soha annyian nem vettek részt népszavazáson, mint most vasárnap. Ennek megfelelően nagy az öröm a konzervatív Fideszben, amelynek vezetője, Orbán Viktor a referendum kezdeményezésével nem csupán a díjak eltörlését, de a kormány megbuktatását is célul tűzte ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik