Belföld

Feladták a harcot a Jobbik alapítói

Közleményben jelentették be lemondásukat a Jobbik Magyarországért Mozgalom alapítói. A döntésüket az általuk zsákutcának ítélt, ám a Jobbikhoz szorosan kötődő Magyar Gárda túlzott szerepvállalásával indokolták.

A lemondott alapítók kifejezték abbéli meggyőződésüket, hogy eleve nem a Jobbiknak, mint politikai pártnak lett volna feladata egy gárda típusú szervezet létrehozása, és nem a Jobbik elnökének annak vezetése. Mindezek eredményeképp ugyanis a Jobbik szétválaszthatatlanul egybemosódott a gárdával, felelősséget vállalva valamiért, amit hosszú távon valójában irányítani nem képes – írják a közleményükben.

A közleményt jegyző Kovács Dávid, Nagy Ervin és Fári Márton a legsúlyosabb problémának azt látja, hogy a Jobbik vezetői nem rendelkeznek, nem is rendelkezhetnek semmiféle hatékony eszközzel a gárdába belépők megszűrésére, miként az is kérdéses, hogy hosszabb távon sikerülhet-e befolyást gyakorolni a jogilag teljesen különálló egyesületi formában működő Magyar Gárdára.

Mint kifejtették, azt érzékelik, hogy míg a gárda láthatóan országszerte épül, addig a Jobbik, mint politikai párt, a legalapvetőbb feladatát sem látja el. Például a XI. kerületi időközi országgyűlési választásokon még az induláshoz szükséges számú kopogtatócédulát sem gyűjtötte össze. Mindezek ellenére azon politikai és társadalmi célkitűzések megvalósításában, amelyek az egykori közös szándékokból fakadnak, sikert kívánnak a Jobbik vezetőinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik