Belföld

Elfogytak az ápolók

A betegellátást is veszélyeztető létszámhiány tapasztalható a klinikákon és a súlyponti kórházakban, a három műszakos, közvetlen betegágy melletti ápolóknál – írja a Népszava.

A Semmelweis Egyetem vezető főnővére által végzett kutatás szerint az elmúlt években az ápolói létszám országos szinten nagymértékben csökkent. Csetneki Julianna a kormányzatnak azt javasolja: jelöljön ki kormánybiztost a kialakult helyzet felmérésére, a szükséges intézkedések meghozatalára. Halaszthatatlannak látja emellett az ápolók fizetésének emelését, rövidített képzések szervezését, illetve a biztonságos betegellátás érdekében az ápolói munkakör pontos szabályozását.

A tanulmányból kiderül, hogy az OKJ-szintű, érettségire épülő, hároméves nappali tagozatos ápolóképzés kiüresedett. A helyzetet rontja az is, hogy a nappali képzésben végzettek közül kevesen helyezkednek el az egészségügyben, főleg a fekvőbeteg-ellátásban. A munka melletti ápolóképzést végzettek száma is évről évre csökken, s különösen igaz ez a tavalyi évre. Töredékére csökkent a főiskolai szintű diplomás ápolói hallgatói létszám is, az idén mindössze 85-en akartak diplomás ápolónak tanulni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik