Belföld

Beváltak az új népszavazási szabályok

A vasárnapi népszavazáson először alkalmazták azt az új szabályt, hogy a szavazás napján már senkit nem lehet felvenni a választói névjegyzékbe. Az OVI tartott attól, hogy sokan kimaradnak, de nem így történt.

Vasárnap már senki sem vetethette fel magát a névjegyzékbe, és igazolással településenként csak egy kijelölt szavazókörben lehetett szavazni – ezt a két új szabályt alkalmazták a népszavazáson. Előbbivel nem volt gond, utóbbival is csak annyi, hogy több esetben is sorba kellett állniuk a választópolgároknak, elsősorban a délutáni órákban.

Javaslatot teszünk arra, hogyan lehet – az eredeti szándék megtartásával – elérni, hogy az állampolgároknak ne kelljen sorba állni a szavazás napján – nyilatkozta Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője.

Zökkenőmentesen zajlott

Magyarországon jelenleg 8 millió 35 ezer választópolgár van, a népszavazáson 50,49 százalékuk vett részt. Legtöbben Vas megyében (55,19 százalék), a legkevesebben pedig Komárom-Esztergom megyében (46,6 százalék) szavaztak.

A névjegyzékkel a lebonyolítás során nem volt értékelhető probléma, mint ahogyan nem történt a szavazás rendjét megzavaró rendkívüli esemény sem. A szavazás lebonyolításában 25 ezer választási irodai tag, 55 ezer választott szavazatszámláló bizottsági tag és póttag, valamint 18 ezer pártdelegált vett részt.

35 panasz

Az irodavezető szerint zökkenőmentes volt a külképviseleti szavazás is, a népszavazás eredményét a következő három napban megérkező urnák, illetve a szavazóköri jegyzőkönyvek ellenőrzése után állapítják meg.

Vasárnapig tíz, aznap pedig 25 beadvány érkezett az OVB-hez, ez lényegesen kevesebb, mint az országgyűlési képviselő-választás idején.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik