Belföld

Vidéken kormánybukásban reménykednek

Békésen, a várakozásoknak megfelelően zajlott a népszavazás vidéken is. A jobboldal politikusai szerint a kormánynak egy ilyen eredmény után lépnie kéne, van, aki szerint a kormány bukása rövidtávon be is fog következni. Az MSZP és az SZDSZ szerint könnyű arra szavazni, hogy ne fizessenek az emberek.

Szegeden, Debrecenben, Pécsett és Salgótarjánban is rendbontás nélkül, békésen zajlott a népszavazás. A helyi Fidesz-politikusok szerint a győzelem nem jelenti a kormány lemondását, ám ez hamar be fog következni. A szocialista politikusok szerint várható volt az eredmény, amelynek magyarázata egyszerű: senki sem akar fizetni.

A népszavazás valójában arról szól, hogy az emberek akarják-e, hogy a jövőben egy gondoskodó állam működjön, mely odafigyel a problémáikra, és nem „fejőstehénnek” nézi őket, akiknek az a feladata, hogy minél több adót és járulékot fizessen be – nyilatkozta lapunk kérdésére Hüvös László, a Fidesz szegedi frakcióvezetője. A kormánynak közjogi értelemben nem kötelessége, hogy azonnal távozzon, ha az igenek kerülnek elsöprő többségbe, van azonban egy olyan erkölcsi kötelessége, hogy szembenézzen a választói akarattal, levonja a megfelelő következtetést és esetleg távozzon – mondta. A koalíció jelenlegi erkölcsi állapotát ismerve nem vagyok meggyőződve, hogy ez rövidtávon be fog következni – tette hozzá. Az esetleges utcai demonstrációval kapcsolatban a képviselő elmondta: bár lehetséges, hogy lesznek olyanok, akik a véleménynyilvánításnak ezt a formáját választják, a három igen mindennél hangosabb üzenet lesz a kormány számára.

Az MSZP szegedi székházában, bár a terített asztalok másról árulkodtak, nem találtunk illetékes képviselőt, az ott lévő munkatársak elmondása szerint azt az utasítást kapták, hogy ne nyilatkozzanak az ügyben.

Debrecenben az utcán ünnepeltek

A debreceni Kossuth téren – a bámészkodókkal együtt – úgy 50 ember figyelte kivetítőn a Hír Tv élő adását. A résztvevők magyar zászlót, illetve árpád-sávos zászlókat lengettek, és az eredmények tudatában hangosan éljeneztek. A tüntetők szóvivője; Nagy János a FigyelőNetnek elmondta: egy eredményes népszavazáson vagyunk túl. „Ha itt egy tisztessége kormány lenne hatalmon, akkor az országban nagyon komoly következmények lennének. Mi azt szeretnénk, ha a kormány lemondana, és új választásokat írnának ki” – hangsúlyozta Nagy János. Hozzátette: a részvétel miatt aggódtak a leginkább, hiszen a magyar társadalom eléggé letargikus, kétkedő, és nem hisz abban, hogy a személyes cselekedetükkel befolyásolhatják az eseményeket. „Pozitívan csalódtunk”.

Képgaléria a népszavazásról

Képgaléria a népszavazásról

A Fidesz országgyűlési képviselője, Pósán László szerint nincs választási lehetőség, az a minimum, hogy meg kell szüntetni a vizitdíjat, a kormányi napidíjat, illetve a tandíjat. „Ha politikai oldalról nézzük, akkor egy dolgot jó, ha látunk. 2006-ban a kormány-koalícióra leadott voksok száma kettőmillió hétszázhatezer valahány száz szavazat volt. Ezen szám alapján a kormány feljogosultnak érezte magát sok mindenre. Ha most megnézzük a népszavazás eredményét, mely tágabb értelemben a kormányzat politikájának egészére értendő, akkor azt láthatjuk, hogy az igenek nagysága jóval nagyobb, mint ahány voksot a koalíció 2006-ban be tudott gyűjteni. Ez most egy olyan elemi erejű népakarat megnyilvánulás, melyek után, minden demokratikus országban a kormány lemond és idő előtti választást, írnak ki” – hangsúlyozta lapunknak a politikus.

Az MSZP városi szervezetének elnöke, Zsiros Zsolt elmondta, hogy várható volt az „igenek” győzelme, hisz’ általában az ember nem akar fizetni semmiért. Az elnök szerint nem várható változás a kormányon belül, de át kell gondolni az MSZP kampányát, és működését hogy az emberek tájékoztatása sikeresebb legyen a jövőben.

Pécs polgármestere nem szavazott

A baranyai megyeszékhely polgármestere, Tasnádi Péter nem voksolt vasárnap, mert egy Dél-Dunántúlról delegált küldöttség tagjaként Izraelbe utazott. Nem történt vasárnap olyan rendkívüli esemény, amely megzavarta volna a népszavazás törvényes rendjét – mondta Lászlóné Kovács Ilona, Baranya főjegyzője, a megyei választási iroda vezetője a FigyelőNetnek. A jegyző szerint érkeztek még telefonos jelzések például arról, hogy az egyik pécsi élelmiszer- áruház néhány pénztárosa a szavazásra való aktív részvételre agitálta a vásárlókat. A nap folyamán több pécsi szavazókör környékére is ellátogattunk, s a voksolni igyekvők körében az életkori megoszlás, illetve az egzisztenciális helyzet volt leginkább a feltűnő.

Tapasztalataink szerint viszonylag kevés fiatal járult az urnák elé, viszont a belvárosi szavazókörök parkolóiban szépen sorakoztak a több millió forintos autók. Egyes vélemények szerint ennek az lehetett az oka, hogy a tandíjról szóló népszavazási pontra kevesen mozdultak rá.

Salgótarjánban is a jövő mellett szavaztak?

Boldvai László az MSZP Nógrád megyei vezetője reméli, hogy a parlament megszavazza a kormány által benyújtandó módosításokat és április elsejétől a két működő díjat eltörli, illetve a szeptembertől bevezetendő részhozzájárulást sem kerül bevezetésre.

A Fidesz nógrádi első embere, a megyei közgyűlés elnöke, örömmel fogadta a népszavazás eredményét. „Először is szeretném megköszönni a Nógrád megyei embereknek, hogy ilyen nagy arányban részt vettek a népszavazáson. Az emberek az őket figyelembe nem vevő MSZP és SZDSZ ellen is szavaztak, hiszen a két pártnak nem a választók, hanem bizonyos pénzügyi körök véleménye a mérvadó. Fontos üzenete még ennek az eredmények, hogy az emberek a jövő mellett szavaztak” – mondta Becsó Zsolt lapunknak.

Ercsényi Ferenc az SZDSZ Nógrád megyei első embere szintén nem lepődött meg, elmondása szerint is ez az eredmény volt várható. „Olyan kérdéseket tett fel a népszavazás kezdeményezője amelyre könnyű volt igennel válaszolni” – hangsúlyozta. Hozzátette: a nemmel szavazók száma azonban azt is világossá teszi, hogy a liberálisoknak meg kell köszönnünk a szavazataikat, hiszen ők „megvették” a mi politikánkat és érvelésünket. „Azt sajnálom, hogy Salgótarjánban nem lehetett kampányt folytatni, a helyi Fidesz magatartása miatt” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik