Belföld

Gyurcsány: nem ért célt a népszavazás

A voksolás eredeti célja a kormány elkergetése volt; ez nem sikerült, ilyen értelemben a népszavazás elbukott – közölte esti értékelésében Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök szerint négymillióan nem válaszoltak a kérdésekre. A kormányfő meggyőzést és közös cselekvést ajánlott a következő két évre.

A népszavazás eredményes volt, több mint 3 millió ember ingyen szeretne szolgáltatásokat kapni ahelyett, hogy fizetne értük – mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő, az MSZP elnöke a párt elnökségi tagjaival a háta mögött a pulpituson.

A népszavazás eredeti célja a kormány elkergetése volt; ilyen értelemben a népszavazás vereséget szenvedett, mert ezt a politikai célját nem tudta és nem is tudja elérni – közölte a kormányfő.

Jobb egészségügy és jobb felsőoktatáshoz több pénz kell, és pénze csak az embereknek van; vagy adón és járulékon keresztül fizetnek, vagy közvetlenül. Ezt 3 millió embernek nem sikerült elmagyarázni, viszont 4 millióan nem támogatták ezt a kérdésfeltevést – értékelte az eredményeket a kormányfő.

Juhász Ferenc és Gyurcsány Ferenc (Fotó: Gáti András)

Juhász Ferenc és Gyurcsány Ferenc (Fotó: Gáti András)

A népszavazás közjogi következményét végre kell hajtani. Politikai értelemben nem változott az a véleményem, hogy az emberek nélkül nem lehet helyretenni Magyarország dolgait; az állam nem az emberek helyett fizet, hanem az emberek adójából fizet – mondta a miniszterelnök.

Sokkal többet kell tennünk, hogy értsék az emberek ezeket az összefüggéseket; a következő két évben több lehetőség lesz a beszélgetésre és a közös cselekvésre – zárta értékelését Gyurcsány Ferenc.

Korábban, az urnazárás után bejelentette: a kormány hétfőn a parlament elé terjeszti a népszavazás következtében szükséges törvénymódosításokat, de a voksolás nyomán az egészségügyből és az oktatásból kieső pénzeket nem kívánja pótolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik