Belföld

Gyurcsány bukott politikus lett?

Az MSZP totális veresége és a Fidesz totális győzelme a vasárnapi népszavazás. A szocialistáknál könnyen elindulhatnak olyan folyamatok, amelyek a kormányfőt bukott politikusnak bélyegzik. A következő hetek feladata Gyurcsány számára a belső lázadás leverése. A Fidesz óvatos.

Mind a több mint 50 százalékos részvétel, mind pedig az igenek győzelmének aránya (a napidíj esetében 84,23, a vizitdíjnál 82,58, a képzési hozzájárulásnál pedig 82,39 százalékkal győztek a fizetést elutasítók) felülmúlja az előzetes várakozásokat. „Ez teljesen egyértelmű eredmény, amely az MSZP totális vereségét és a Fidesz győzelmét mutatja” – fogalmazott lapunknak Szomszéd Orsolya. A Vision Consulting elemzője szerint értelmezési verseny alakulhat ki a kormány és az ellenzék között a népszavazás jelentőségéről. Ezt az eredményt azonban nem lehet magyarázni a politológus szerint.

A Fidesz kivárja az MSZP belső erodálódását

A szakértő szerint a fő vitapont az, hogy a kormány változtat-e eddigi politikáján, vagy minden marad a régiben. Gyurcsány Ferenc gyors bejelentése azt mutatja, hogy felkészültek a vereségre, és mielőbb túl akarnak lenni rajta. „ A Fidesz alternatív, konkrét javaslatot nyújtott be a kieső pénz megteremtésére (amely egyébként közjogilag nem kötelező a kormányra), ám újabb akciót nem helyezett kilátásba. Ez azt mutatja, hogy a párt óvatos, kivárják, amíg az MSZP-n belül megindul az erodálódás” – véli Szomszéd Orsolya. Hozzátette: ha nem is fogják nyíltan támadni a miniszterelnököt, a szocialisták valószínűleg megkérdőjelezik majd a politikáját.

Gyurcsány: nem ért célt a népszavazás - KÉPGALÉRIA

Gyurcsány: nem ért célt a népszavazás – KÉPGALÉRIA

„Az MSZP-n belül könnyen elindulhatnak olyan folyamatok, amelyek Gyurcsányt bukott politikusnak bélyegzik, akivel nem lehet nyerni. Azaz ideiglenes kormányfőként tekintenek rá, ez pedig veszélyes lehet” – fogalmazott Szomszéd Orsolya.

Gyurcsánynak le kell törnie a lázadást

A következő napok fő kérdése, hogy Gyurcsány Ferenc pozíciója is meginog-e – hangsúlyozza a Nézőpont Intézet. Szerintük az Orbánnal szemben először alulmaradt Gyurcsány körül felgyorsulhatnak az események. A népszavazási vereség után a miniszterelnöknek meg kell akadályoznia a kormánypárti képviselők lázadását.

Gyurcsánynak legkésőbb március 29-ig van ideje a tábora konszolidálására. Ugyanis ekkor tart országos értekezletet a szocialista párt. Szóba kerülhet a miniszterelnöki és a pártelnöki poszt szétválasztása, a hatalmi átrendeződéssel járó kormányátalakítás, Kiss Péter kancelláriaminiszter további erősödése és a kormányfő távozása is.

Mindez azonban nem jelenti, hogy az ellenzék számára egyenes út vezet a kormányzáshoz – hangsúlyozta a Nézőpont Intézet. A népszavazás ugyan megerősítette a Fidesz eddig csak a közvélemény-kutatásokban jelzett többségét, a párt kibővült szavazótábora viszont elolvadhat, amennyiben a népszavazás utáni napokban nem tudja megőrizni „mérsékelt” stílusát. Az ellenzék számára sorsdöntő, hogy mi történik a népszavazás éjszakáján, a Magyar Gárda betiltásáról szóló, március 12-i per estéjén, illetve a március 15-i hagyományos Fidesz-nagygyűlésen.

Feszültség lehet a koalícióban

Szomszéd Orsolya úgy látja, hogy szakpolitikai szinten mindenképpen vita várható a kieső pénz pótlásáról. Ráadásul ebben a kérdésben a koalíció sem egységes: míg Gyurcsány elutasítja a kompenzálást, Kóka János már alternatív megoldásokat pedzegetett. Az MSZP és az SZDSZ között ráadásul állandó a konfliktus a reformok üteméről, és olaj lehet a tűzre, hogy a népszavazás az MSZP-ben egy újabb lassítási szándékot indíthat el.

A referendum eredménye mindkét koalíciós párt számára komoly presztízsveszteség, és politikai értelemben a kormány legitimációs válságához vezethet. A vereség komoly tekintélyvesztést jelent a miniszterelnök számára, amelyen a három díj gyors eltörlése a parlamentben csak részben segíthet – áll a Nézőpont Intézet elemzésében.

A kevés számú tüntetőről szólva Szomszéd Orsolya elmondta: nem meglepő, hogy kevesen mentek az utcára, hiszen nem volt semmilyen felszólítás erre, nem volt politikai támogatása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik