Belföld

Itthon is gyorsan terjed az AIDS

Másfélszer több HIV-fertőzöttet regisztráltak tavaly Magyarországon, mint egy évvel korábban. Az emelkedés elsődleges oka a szexuális szokások megváltozása - mondta Újhelyi Eszter, a Nemzeti AIDS-bizottság titkára.

A most nyilvánosságra hozott adatok szerint tavaly 119 új HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, a 2006-os 81 után. Ezzel mintegy 1500-ra nőtt a regisztrált HIV-pozitívok száma. Továbbra is Budapesten találták a legtöbb fertőzöttet, a sorban második Pest megye, a harmadik Fejér megye.

Ez az adat azt mutatja, hogy átlagosan háromnaponta regisztrálnak egy újabb HIV-fertőzöttet Magyarországon. Ami nagy probléma, hogy nagyon sok huszonéves van az új fertőzöttek között. Továbbra is igaz az, hogy két végletet látni: azokat, akiket nagyon korán kiszűrnek, és azokat, akik csak a betegség végső stádiumában jutnak megfelelő ellátáshoz – mondta Újhelyi Eszter.

Elsősorban a megváltozott szexuális szokások állhatnak az emelkedés hátterében. Nőtt a felelőtlenség, az emberek egyre kevésbé védekeznek. Sokszor például azt sem tudják a fiatalok, hogy kivel szeretkeznek – tette hozzá. Annak ellenére, hogy az új fertőzöttek nagy része továbbra is homoszexuális, egyre több heteroszexuális esetet regisztrálnak.

Annak ellenére, hogy rohamosan nő a regisztrált HIV-fertőzöttek száma, a Kelet-Európában tapasztalt robbanásról egyelőre nem lehet beszélni Magyarországon és a régióban. Az intravénás kábítószer-használók körében ugyanis még mindig nem találnak tömegével HIV-pozitívokat – mondta Újhelyi Eszter.

Az egyre több fertőzés ellenére továbbra is kevés a megelőzésre szánt pénz Magyarországon: évente 20-25 millió forint. A gyógyíthatatlan betegség terjedésének megelőzéséhez azonban több pénzre és nagyobb figyelemre lenne szükség – hangsúlyozta Újhelyi Eszter.

A UNAIDS 2007-es jelentése szerint a világban 33,2 millió regisztrált HIV-fertőzött van, közülük 2,5 millió gyerek. Csak tavaly két és fél millió új esetet találtak világszerte. 2007-ben több mint kétmillióan haltak meg a gyógyíthatatlan betegség miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik