Belföld

Új jövőt hoz március 10.?

Míg a kormány és az ellenzék egymással versenyezve fogják a vizitdíj és a tandíj eltörlésére vonatkozó törvényjavaslatot benyújtani egy sikeres voksolás esetén, a népszavazás ennél többről szól. Megingathatja Gyurcsány Ferencet posztjában, ha megdönteni nem is tudja.

A Fidesz kommunikációja szerint a vasárnapi népszavazás nem pusztán a 300 forintos vizitdíjról szól, hanem a kormány teljesítményének értékeléséről is. Orbán Viktor ugyan az utóbbi időben óvatosan fogalmaz és már nem beszél a kormány buktatásáról, sem előrehozott választásokról, ám – mint lapunknak nyilatkozva elmondta – az elsöprő részvétel elsöprő következményekkel jár.

Ahogy a politikusok látják

„Személyes véleményem, hogy Gyurcsány Ferenc személye hozzá van kötve a népszavazáshoz, ezért nem hiszem, hogy a szocialista párt ne ismerné fel a benne rejlő kockázatot, s ne gondolkodna azon, hogy a jövőt illetően szabad-e ezt a betontömböt a bokáján hordania” – fogalmazott ezzel szemben Pokorni Zoltán pár napja.

A kormány ugyanakkor az elmúlt hetekben több alkalommal biztosította a választókat, hogy a kormány számára a népszavazás csak a feltett három kérdésről szól. Maga Gyurcsány Ferenc parlamenti felszólalásában mondta azt, hogy mindegy, mi lesz a voksolás eredménye. A kabinetnek nem áll szándékában távozni.

Sőt, maga Horváth Ágnes sem érezné személyes sértésnek az igenek győzelmét, szerinte ez a szavazás nem róla és nem a kormányról szól. „Mindig lesznek olyanok, akik a reformot elfogadják, akarják, mert azonnal értik a változások lényegét, és mindig lesznek olyanok, akik számára ehhez időre van szükség – nyilatkozta a miniszter egy napilapnak.

Forgatókönyvek és magyarázatok

Mindezek után nehéz elképzelni, hogy akár egy elsöprő Fidesz-győzelem esetén is felállna a kormány a helyéről. A legvalószínűbb, hogy mindenki saját szája íze szerint kommentálja majd az eredményt. Arról még a kormány sem nagyon ábrándozik, hogy a nemek lesznek többségben, ám ha az alacsony részvétel miatt nem lesz eredményes a voksolás, azt Gyurcsány Ferenc a „néma nemek” győzelmének tekintheti. Ha meglesz a 25 százalék plusz egy igen szavazat, ám éppen csak, a kormány akkor is érvelhet úgy, hogy mindössze kétmillió ember véleményéről van szó. Az Orbán Viktor által felvetett elsöprő eredmény esetén pedig vissza lehet térni a fenti kommunikációhoz; azaz a vizitdíjat, a napi díjat és a tandíjat szavazták csak le az emberek, de nem a kormányt.

És valóban, jogilag a népszavazásnak nincs hatása a kormányra, csupán arra kötelezik a parlamentet, hogy az érintett törvényeket módosítsák. Egy elsöprő igen-győzelem azonban belül ingathatja meg Gyurcsány Ferencet. Egy korábbi Vision Consulting elemzés a lehetséges reakciók között említi, hogy a népszavazást követő napokban a szocialisták részéről kezdetét venné a kormányfő politikájával kapcsolatos kérdések felvetése, ugyanakkor a kritikus hangok felerősödnének, s az MSZP egyes platformjai nyílt kritikát fogalmaznának meg a kormány politikájával, például az egészségügyi változásokkal kapcsolatban.

A Fidesznek ugyanakkor óvatosan kellene eljárnia, „hiszen a túlzott gyorsaság és agresszivitás 2006 őszéhez hasonlóan összezárhatná a szocialistákat és Gyurcsány Ferenc helyzetét erősíthetné”, így az ellenzéki erő alighanem hagyná, hogy az értelmezések kifejtsék hatásukat, és a szocialista párton belüli kritikusok álljanak a közjogi és politikai következményeket követelők élére – áll a szakértői elemzésben. Hozzáteszik: e forgatókönyv legfontosabb következménye Gyurcsány helyzetének megrendülése és Orbán erősödése lenne.

A vizitdíjat biztosan eltörölnék

Ha sikeres lesz a népszavazás – és a közvélemény-kutatók legfrissebb eredményei egyre inkább érvényes és eredményes referendumot jeleznek – elképzelhető, hogy még idén megszűnik a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj. Maga Horváth Ágnes nyilatkozott úgy a napokban, hogy „a kormánynak azonnal meg kell szüntetnie a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, ha a népszavazás eredménye úgy kívánja”.

Emiatt a háziorvosok aggódhatnak leginkább, akik nagy része támogatja ugyan a vizitdíj eltörlését, ám azzal a feltétellel, hogy az ebből származó akár többszázezer forintos bevételkiesést megtérítik nekik. Az egészségügyi miniszter erre azonban nem hajlik, mivel a vizitdíj nem költségvetési tétel (ezért lehetett róla népszavazás), így azt utólag nem tudják pótolni. „Nincs a kormánynak titkos trükkje, nem szedünk be pénzt más címen” – hangsúlyozta Horváth Ágnes.

Nem a tárcavezető az egyetlen, aki sikeres népszavazás esetén azonnal a tettek mezejére lépne. A Fidesz szintén elsőként szeretne törvényjavaslatot benyújtani annak érdekében, hogy a tandíjat, a vizitdíjat és a kórházi napidíjat ne csak jövő év január elsejétől, hanem az addig hátralévő időszakban se lehessen beszedni. Az érvényes referendum közjogilag egyébként azt jelentené, hogy ezen három pénzszedési formát három évig nem lehetne alkalmazni. Azt követően pedig kérdéses, újra bevezetnék-e, ugyanis Pokorni Zoltán szerint addigra úgyis kormányváltás lesz.

Négy és fél milliárdos szavazás

A vasárnapi népszavazás összesen 4 milliárd 470 millió adóforintba kerül. A szavazatszámlálók és a jegyzőkönyvvezetők fizetésére egymilliárd százhúszmillió forint jut. A névjegyzék elkészítése, valamint a választópolgárok értesítése sincs ingyen, hiszen a papírokra, borítékokra, valamint a kézbesítés díjára 570 millió forintot költöttek el. Az informatikával összefüggő kiadások egymilliárd hetvenmilliót emésztenek fel. A 2003-as, az uniós csatlakozásról tartott referendum ára hárommilliárd 824 millió forintba került, míg 2004-ben 2 milliárd 902 millió 653 ezer forintot biztosított az Országgyűlés a szavazásra.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.