Belföld

Szemezgessen a pénteki vádakból!

Képviselőverés, semmitől vissza nem riadó, illetve rettegő szocialisták, rombolásba forduló fideszes tüntetéssel való fenyegetőzés, politikai háború – a kampánycsend előtti utolsó lehetőségeket is megragadták a pártok a kampány utolsó napján. Közben az EU második számú vezetőjére nem volt kíváncsi az ellenzék a Parlamentben.

Kampányzáró sorozatunk második és egyben utolsó részében a pénteki odamondogatásokat gyűjtöttük össze. A pártok vehemenciája nem csillapodik, bár az írott sajtó a kampánycsend miatt már nem tudja visszhangozni a lenti állításokat.

SZDSZ: Orbán az utcán játszik a tűzzel

Az SZDSZ úgy tudja, a Fidesz területfoglalási engedélyt kért vasárnap estére a Blaha Lujza tér és az Astoria közé. Orbán Viktor már a népszavazás éjszakáján az utcára viszi az embereket – közölte Kóka János, a liberális párt elnöke.

A rendőrség a Fidesz kérésére cáfolta, hogy vasárnap este rendezvényt jelentettek volna be a helyszínre.

Kóka János azért még arról beszélt, hogy szerinte Orbán Viktor szó szerint a tűzzel játszik, mert autók égtek, amikor a Fidesz elnöke kiadta a parancsot, hogy meg kell indulni a kormány ellen.

Ütött a túlsúlyos MSZP-s

Plakátragasztás közben a szombathelyi szocialista alpolgármester testvére súlyosan bántalmazta Szakály Gábort, a Fidesz városi képviselőjét. A politikus pártja pénteki tájékoztatóján felkötött karral jelent meg és elmondta: váratlanul érte a támadás, ezért az első ütésektől rögtön a földre került, ahol szavai szerint még több rúgás is érte.

Szó sem volt verekedésről, sokkal inkább egyoldalú verésről, mert a támadó legalább 30 kilóval nehezebb volt nálam – nyilatkozta a távirati irodának Szakály Gábor.

A Fidelitas az ügyben közleményt adott ki, amely szerit „A szocialisták jól láthatóan elvesztették az eszüket. Felháborító, hogy amikor az emberek véget vethetnek a hazugságok politikájának, akkor a szocialisták már semmitől sem riadnak vissza. A rendszerváltás után tizennyolc évvel nem gondoltuk volna, hogy a kormánypártok aktivistái erőszakkal akarják megakadályozni azt, hogy az emberek éljenek alkotmányos jogaikkal, véleményt nyilvánítsanak a kormány politikájáról.”

A Fideszt nem érdekelte az EU helyettes vezetője

Az SZDSZ meghökkent azon, hogy a Fidesz, a KDNP és az MDF politikusai közül senki sem volt kíváncsi Günter Verheugenre, az Európai Unió alelnökére és iparfejlesztési biztosára, aki pénteken az Országgyűlésben tárgyalt.

Mivel a Fideszt nem érdekelte az EU második embere, az SZDSZ kiegészítené a korábbi „Csukott szemmel” kampányát, „Csukott fülekkel” kampánnyal.

Dallal buzdítottak Balassagyarmaton

A Nógrád Megyei Területi Választási Bizottság (TVB) az MSZP kifogásának helyt adva megállapította, hogy megsértették a választás tisztaságát Balassagyarmaton, mert egy, a napokban alkalmazott kampányeszköz alkalmas volt a választók megtévesztésére – közölte az iroda munkatársa pénteken.

Demus Iván, az MSZP balassagyarmati elnöke azért fordult a választási bizottsághoz, mert egy hangszórós autó a szocialisták 2006-os “Igen, igen” című választási zenéjével és a kormányfő igenre buzdító beszédével járta kedden a város utcáit. Más hangon pedig elhangzott az a mondat is: “Íme, a kormányfő mindenkit arra buzdít, hogy három igennel szavazzon”.

Varga: retteg az MSZP

A népszavazással az emberek visszaszerezhetik maguknak a demokráciát, véget vethetnek a hazugság politikájának, és eltörölhetnek három értelmetlen sarcot, az MSZP-nek pedig lehetősége lesz egy új korszakot kezdeni – mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke.

A volt pénzügyminiszter szerint egyre több jel mutat arra, hogy az MSZP fél a népszavazástól, és retteg az eredménytől; különösen a miniszterelnök elmúlt egy hét alatt tett nyilatkozatai mutatják, hogy Gyurcsány Ferenc kezdi elveszteni a realitásérzékét.

Hiller István kezd átállni az emberek oldalára – kommentálta a politikus a kultuszminiszter nyilatkozatát, amely szerint érvényes és eredményes szavazás után eltörlik a tandíjat. Jóval többet spórolt volna az ország, ha Hiller István nem most kapkodna, hanem 2006-ban tett volna meg mindent, hogy a tandíj fel se vetődjön a kormányprogramban – mondta Varga.

Politikai háborúról beszélt Lendvai

Bármi a népszavazás eredménye, politikája lényegét a kormánynak folytatnia kell, és nem szabad abbahagyni azokat a változásokat, amelyek nélkül összeomlik az egészségügy, az oktatás és a nyugdíjrendszer – mondta Lendvai Ildikó. A kormánypártok a kampányban meggyőzni akartak, nem legyőzni, míg ellenfeleiknek nem volt mondandójuk az egészségügyről, az oktatásról – vélte az MSZP frakcióvezetője.

A frakcióvezető szerint nemcsak a népszavazás tétje fontos, hanem a kampányidőszaké is, ez pedig az volt, “hagyjuk-e újabb elvadult politikai háborúba sodorni és sodródni az országot”. Furcsa kampány az, amelynek a végén kevesebben gondolják úgy, hogy a népszavazás összefügg a kormány létével, mint a kampány elején – vélekedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik