Belföld

Népszavazás: az amerikai földrészen voksolnak először

Az amerikai földrészen kezdődik meg közép-európai idő szerint szombaton délben a magyarországi ügydöntő népszavazás. A földrészen legtöbben New Yorkban szavazhatnak, legkevesebben Buenos Airesban és Brazíliavárosban. A külföldi voksokat tartalmazó urnákat csütörtökön bontják ki az Országos Választási Bizottság ülésén.

A népszavazásra az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt a magyarországi szavazást megelőző napon, március 8-án, szombaton, helyi idő szerint 06.00 és 19.00 óra között kerül sor. Szavazni lehet abban a hét országban, ahol magyar nagykövetség, illetve főkonzulátus működik: az Amerikai Egyesült Államokban, Argentínában, Brazíliában, Chilében, Kanadában, Kubában és Mexikóban. A külképviseleteken az a választópolgár szavazhat, aki a bejelentett magyarországi lakóhelye szerint illetékes jegyzőtől február 22-ig kérte a külképviseleti névjegyzékbe való felvételét.

Az Egyesült Államokban négy városban, a washingtoni nagykövetségen, továbbá a New York-i, a Los Angeles-i és a chicagói főkonzulátuson lehet szavazni. Kanadában az ottawai és a torontói magyar külképviseleten nyílnak meg a szavazóhelyiségek. Az Egyesült Államok négy külképviseletén összesen 164-en kívánnak szavazati jogukkal élni: a washingtoni névjegyzékben 46-an, New Yorkban 80-an, Los Angelesben 32-en és Chicagóban 6-an szerepelnek. A kanadai Ottawában 12-en, Torontóban 23-an kérték felvételüket a névjegyzékbe.

A földrészen legtöbben, 80-an New Yorkban szavazhatnak, a legkisebb a névjegyzék Argentína fővárosában, Buenos Airesban és a brazil fővárosban, Brazíliavárosban, mindkét helyen 1-1 fő kíván szavazni. Mexikóvárosban 4-en, a brazíliai Sao Paulóban és a chilei Santiago de Chilében 5-5-en, a kubai Havannában 7-en voksolhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik