Belföld

Szemezgessen a csütörtöki vádakból!

Homofóbia, bunkóság, pénzszórás, szélsőjobb latrina, kampányolás közpénzekből, eltörlés, felsőoktatási intézményekbe jelentkezők számolhatósága, hazudozás, rubrika – a csütörtöki kölcsönös vádaskodások gyűjteménye.

A népszavazásra készülő politikai pártok mai napi kölcsönös vádaskodásait gyűjtöttük össze. Aki akar, szemezgethet.

Törlés

Kóka János ma világos választ követelt a Fidesztől, hogy kiket akarnak eltörölni. A liberális politikust egy Veszprémben látható plakát sarkallta kérdésre, amelyen apró betűkkel olvasható a vizitdíj, kórházi napidíj és tandíj, majd mellettük nagy betűkkel „Igen, eltöröljük őket!”. A Fidesztől cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz, hogy tulajdonképpen valamiket vagy valakiket szeretnének eltörölni.

Veszprém egyik plakátját értelmezi Kóka (Fotó: MTI)

Veszprém egyik plakátját értelmezi Kóka (Fotó: MTI)

A hazugság mocsarában

A Fidesz és a Fidelitas – miközben konzultációra nyitottnak deklarálták magukat – nehezen tud párbeszédet folytatni, mert az „egyik oldal képtelen felülemelkedni a hazugság politikáján”. Ezt azzal bizonyítják, hogy 2006-ban a szocialisták ifjúsági szervezete egy levélben azt írta: „a Fiatal Baloldal nem támogatja a tandíj Európa számos országában alkalmazott rendszerét, amely a képzési idő alatt ró anyagi terhet a hallgatókra, illetve családjaikra. Nem tartunk elfogadhatónak olyan finanszírozási formát, ami a diákok továbbtanulási lehetőségeit a szülők teherbíró képességétől teszi függővé”. A Fidelitas közleményében hangsúlyozta: az MSZP ifjúsági szervezete vagy már akkor is hazudott, vagy azóta bedarálta őket a hazugság politikája. A Fiatal Baloldal egyelőre nem reagált a Fidelitas felvetésére.

Langymeleg barna fasizmus

Az SZDSZ frakcióvezető-helyettese, Gusztos Péter csütörtökön a Fidesz honlapján megjelent plakát miatt döntött úgy, hogy felszólal. Meglátása szerint az ellenzéki párt belekeverte a homofóbiát a népszavazási kampányba. A Fidesz ugyanis plakátpályázatot hirdetett, melyek közül az egyiken az SZDSZ logója mellett a „Kitartunk a saját NEMünk mellett…” felirat látható.

A plakátpályázatra érkezett (Forrás: Fidesz.hu)

A plakátpályázatra érkezett (Forrás: Fidesz.hu)

Gusztos úgy fogalmazott: „Úgy tűnik, hogy a Fidesz honlapjának szerkesztői titokban a kuruc.infóért rajonganak, és megint egy nagyot merítettek a magyar szélsőjobb latrinájából. Sikerült megmerítkezni a langymeleg barna fasizmusban”. A Fidesz nem reagált Gusztos Péter meglátásaira.

Számolási akadályok

A Fidelitas ma felajánlotta segítségét az Oktatási Minisztériumnak, ha annak munkatársai „képtelenek összeszámolni”, hogy idén hányan jelentkeztek a felsőoktatási intézményekben. A jobboldali ifjúsági szervezet azt gyanítja, hogy a minisztérium szándékosan nem hozza nyilvánosságra a jelentkezési adatokat, mivel az drámai csökkenést mutatna az előző évekhez képest. A Fidelitas a feltételezett visszaesés okát a tandíj bevezetésében gyanítja. A szervezet tagjai bármikor a minisztérium rendelkezésére állnak sok fiatallal, ha Hiller István miniszter úr „szakmailag alkalmatlan feladatának ellátására, és ezért képtelenek összeszámolni a jelentkezési lapokat”. Hiller István egyelőre nem hívta a jobboldali fiatalokat.

Bunkóság

A Fiatal Baloldal is belelendült csütörtökre, s elindította Régi Magyarország kampányát: filmjeikkel a reform nélküli jövő „szatirikus olvasatait” igyekeznek bemutatni, például úgy, hogy egy kórházban nővér helyett egy beteg ápolja a másik beteget.

A

Szatirikus olvasat

Kisfilmjeiket például a „Fejlesztések helyett több leleményességet az egészségügybe!” jelmondattal zárják. Közleményükben még azt is hozzáteszik „szatirikusan”: Tartsuk meg a Régi Magyarország vívmányait! Ne hagyjuk, hogy bárki elvegye tőlünk a bunkóság jogát! Nem hagyhatjuk, hogy a kiválasztottak privilégiumai megszűnjenek, legyen szó akár környezetvédelemről, akár bürokráciáról!

Szétszórják a pénzünket

A kormány által meghirdetett Új Tulajdonosi Programot a Fidesz egyik politikusa csütörtökön úgy kommentálta, hogy ezzel bizonyították: „van pénz, csak azt a kormány nem az emberek érdekében használja fel, hanem teljesen értelmetlen célokra szórja el”. Így például felsorolásuk szerint a kormány az elmúlt öt évben 130 milliárd autókra, mobiltelefonokra, bútorokra, propagandára és reklámra költött.

Közpénzen kampányolnak

Az MSZP ma hozta nyilvánosságra a birtokába jutott információkat, melyek szerint évente hatvanmillió forintjába kerül a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzatnak a Kulcs című havilap, amelynek legutóbbi számának több írása a március 9-i népszavazásra feltett kérdésekre adandó igen válaszokra buzdít. Így a szocialisták a közpénzen való kampányolással vádolják a Fideszt.

A Kulcs magazinnak online kiadványa is van

A Kulcs magazinnak online kiadványa is van

Az esetről beszámoló baloldali politikus sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy pártja tisztességesen jár el, ezzel szemben a másik oldalon egy normális demokráciában elfogadhatatlan eszközök jelennek meg. A Fidesz határozottan visszautasította a kormányzó párt vádjait. A jobb oldal szerint a Kulcs egy tájékoztató jellegű kiadvány, s ezért úgy érzik „jogunk és kötelességük a megyében élő embereket korrekt módon tájékoztatni, melyet ez a lap meg is tesz”.

Kormánypropaganda

Kövér László Nyíregyházán nyilatkozott a mai állapotokról és a népszavazási kérdésekről. Azzal érvelt, hogy a vizitdíj és a kórház napidíj az intézmények költségvetésének csupán 1 százalékát adják, így az állam könnyebb pótolhatja az így kieső bevételt. Spórolási lehetőséget máshol lát: „a felesleges kiadásokat meg lehet, sőt meg kell spórolni, így például a kormánypropagandára, a mobiltelefonokra, a bútorokra, vagy a páncélozott autókra költött összegeket”.

Csak egy rubrika

Csécsei Béla, VIII. kerületi polgármester bejelentette, hogy az önkormányzati testület a kerületi önkormányzat pénzén olyan szórólapokat készített, melyekkel az igenek mellett kampányolnak. Ezeken ugyanis a népszavazási kérdések mellett csak egy, már beikszelt, felirat nélküli rubrika található. Nem sokkal később Szabó Zoltán szocialista képviselő még egy VIII kerületet érintő esetről számolt be a nyilvánosságnak: az V. és a VIII. kerületi képviselőtestület arra utasította a jegyzőt, hogy a népszavazáson való részvételre buzdítsa a választókat. Ez sérti a törvények szellemét – vélte. A Fidesz egyelőre nem reagált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik