Belföld

Gyurcsány-show Kecskeméten

Erős baloldalról beszélt, és kártyatrükkel szórakoztatta nyugdíjas hallgatóságát Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök Kecskeméten csak úgy emlegette Orbán Viktort: Kossuth Lajos reinkarnációja.

Nyugdíjasokkal telt ház és hatalmas taps fogadta Gyurcsány Ferencet, aki Kecskeméten tartott választói fórumot. Bár a teremben volt a város polgármestere, valamint a megyei MSZP-s vezetés is, a szó gyorsan a miniszterelnökhöz került.

Erős a baloldal (Fotó: Gáti András) - KÉPGALÉRIA

Erős a baloldal (Fotó: Gáti András) – KÉPGALÉRIA

A kormányfő – kihangsúlyozva, hogy főként pártelnökként van jelen az eseményen – az előtérben és a lépcsőházban rekedtek nagy számából azt a következtetést vonta le, hogy az országban él és erős a baloldal, és él az a program, amely Magyarország megerősítését szolgálja.

Ironizált

Ugyan a helyi MSZP egy külön pulpitussal készült, a miniszterelnök mégsem állt oda a mikrofonok mögé, hanem fel-alá járkálva ironizált. Arra kérte ugyanis a hallgatóságot, hogy izgalommal és megerősített lélekkel várják a március 9-ről 10-re virradó éjszakát, mert utána a jövő elkezdődik – utalt a Fidesz népszavazási szlogenjére.

„Végre Kossuth Lajos reinkarnációja megérkezett, aki azt akarja elhitetni, hogy a jövő a három iksszel kezdődik. Ezek szerint a jövőt könnyebb elérni, mint lottózni, mert ott ötöt kell ikszelni” – fakasztotta kacajra Gyurcsány Ferenc a kunsági időseket.

Orbán, mint Kossuth

A szocialista párt elnöke ezután hosszan időzött a Széles Gábor által egyszerűen Kossuth Lajos reinkarnációjának nevezett Orbán Viktornál, anélkül, hogy a Fidesz-elnök nevét kimondta volna. Az ellenzék vezérével kapcsolatban felhívta a hallgatók figyelmét, hogy a bűvész és a csaló között az a különbség, hogy az előbbi előre szól, ha csalni fog.

Ezután egy kártyatrükkel szórakoztatta közönségét Magyarország vezetője, hogy a mutatvány végén megkérdezze, értették-e, akkor ez mi volt. „Csalás” – bődült el a Három Gúnár Vendégház hallgatósága, a miniszterelnök pedig lemondóan jegyezte meg, hogy ő ezt bűvésztrükknek szánta.

Az ellenzék politikáját TV-shop-politikának nevezte, mondván „mintha azt mondanánk, nem kell különösebb erőfeszítés, csak szavazzanak a nagy varázslóra, és a jövő jobb lesz.” Gyurcsány úgy vélte, hogy az ország önző politikai csalás áldozata.

Nehéz idők

Elismerte, hogy az elmúlt másfél év nehéz volt, és sokaknak csalódást okozott, de hozzátette, hogy a reformokat azért vállalta a kormány, mert azt gondolták, hogy fontosabb az ország sikere, mint a kormány népszerűsége.

Beszélt a gázvezetékekről, amelyekből jó a több – „gondoljunk csak a gáztűzhelyre, ami sehol sem csak egyégős”. A népszavazásról csak azután szólt, hogy a hallgatóság néhány tagja is szót kérhetett – igaz, ezen az estén a kérdések a miniszterelnököt méltató szavakba voltak csomagolva.

Habozás nélkül

Kijelentette, hogy ha eredményes lesz a népszavazás, és egy vagy több kérdésben az igenek lesznek többségben, az a kormányra nézve kötelező érvényű, semmi más lehetőség nincs, mint habozás nélkül megváltoztatni a vonatkozó törvényt.

“Mi azt fogjuk válaszolni minden alkalommal, amikor a jobboldal pénzt kér az egészségügyre és az oktatásra: ti nem kérhettek, ti elvettetek, ti elhitettétek Magyarország legalább negyedével, hogy onnan el kell venni, nektek ebben a kérdésben nincs erkölcsi alapotok megszólalni” – harsogta a miniszterelnök.

A méltató nyugdíjasok közül a teremben – a FigyelőNet nem reprezentatív közvélemény-kutatása szerint – az az idős tanárnő vitte el a prímet, aki saját költésű versével ajándékozta meg Gyurcsány Ferencet.

Szeretném, ha virág nyílna, mindenütt, amerre jár,
Szeretném, ha teljesülne minden, minden, amit kíván.
Szeretném, ha olyan lenne, amilyen szeretne,
Szeretném, ha a világon a legboldogabb Ön lenne!
(Nagy Béláné)

A vers itt meghallgatható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik