Belföld

Postásokat rendszabályozna a Fidesz

A mostani népszavazási kampány sem múlik el anélkül, hogy a két politikai oldal ne vádolná csalással a másikat. Összeállításunkból kiderül, hogy mindenki sáros lehet, hogy a hazai politikai folklór része a rémhírterjesztés is, és hogy egy-két postás pedig magát a Magyar Postát égeti.

Szigorítaná a postai kézbesítés feltételeit a Fidesz – jelentette be Kontrát Károly, a párt országgyűlési képviselője, miután több helyről is bejelentést kaptak arról, hogy problémák vannak a népszavazási értesítők kézbesítésével.

Mint mondta, a Fidesz Új Demokrácia Központjához eddig több mint 400 bejelentés érkezett, többek között arról is, hogy a választópolgárok nem kapták meg a választási értesítőt, vagy rossz névre szólt az értesítés.

Szerencsére a postások többsége rendesen dolgozik (MTI)

Szerencsére a postások többsége rendesen dolgozik (MTI)

A politikus szerint ezért érdemes lenne áttekinteni a szabályozást a következő választásig – legyen az népszavazás, vagy parlamenti választás – hogy az értesítőket, illetve a kopogtató cédulákat a jelenleginél szigorúbb feltételekkel kézbesítsék. Kérdésre válaszolva úgy vélte: ilyen megoldás lehet, ha az értesítőt átvetetik a választópolgárral, a tértivevényeket pedig visszajuttatják a választási irodához.

Úgy tűnik, a postásokat valóban kezdi megviselni a népszavazás, ugyanis előbb egy debreceni kézbesítő ásta el a rábízott több száz értesítőt, majd egy kecskeméti postás állt neki elégetni közel ezerháromszáz cetlit, mondván túl nagy feladat ennyi papírt kikézbesíteni. Arról pedig még hír sincs, mi történhetett Újbudán, ahol 2160 értesítőt minősítettek kézbesíthetetlennek.

Homályos múlt

Vélhetően a miskolci emberek feledékenységében bíztak azok az ismeretlenek, akik a város szocialista országgyűlési képviselőjének, Tompa Sándornak a 2006-os plakátjait használták fel újra. Akkor ugyanis az igen szóval kampányolt az MSZP, ami a mostani szavazáson kimondottan az ellenzéknek kedvezne.

Tompa szerint a fideszesek „spájzolhatták be” a korábbi plakátjait, hogy most félrevezessék a választókat.

Balassagyarmaton pedig egy hangszórós autó járta az utcákat, amelyből az MSZP 2006-os „Igen, igen” című kampánydala üvöltött és a miniszterelnök igenre buzdító szavai szóltak. Az ügyben a szocialisták a népszavazás tisztaságának megsértése miatt tettek bejelentést.

Visszaütött

A Fideszhez közeli Hír TV álnéven bemutatkozva, telefonon próbálta lebuktatni a szavazatvásárlással gyanúsított szabolcsi szocialistákat, konkrétan Veres János kampányfőnökét, Tóth Viktort.

Miskolci plakátlopás (Fotó: MTI)

Miskolci plakátlopás (Fotó: MTI)

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szombaton délelőtt jelentette be, hogy nyomozást rendelt el a népszavazás rendje elleni bűncselekmény megalapozott gyanújával, ismeretlen tettes ellen. És az ügy miatt a pénzügyminiszter feljelentette a Hír TV-t, a MÚOSZ pedig elítélte a csatorna módszereit.

Rémhírek

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke már saját szervezetének megszűnését vizionálja egy közleményben, melyben attól tart, hogy politikai alapon szerveződő csoportok veszik át a hallgatók érdekképviseletét, amiért a HÖOK kiállt a tandíj ellen.

A kormány pedig az ellenzéket vádolja rémhírkeltéssel, amikor a Fidesz politikusai ezerforintos vizitdíjról beszélnek. Emiatt a szabad demokrata Horn Gábor azzal gyanúsította meg a Fidesz kampányát vezető Tarlós Istvánt, hogy a Fidesz kampánycsapata áll amögött a telefonos közvélemény-kutatás mögött, melyben a TÁRKI nevében hívogatják az embereket.

Nem árt azonban megjegyezni, hogy Gyurcsány Ferenc a miniszterelnöki vitában azt mondta Orbán Viktornak: „Ami pedig a lényeget illeti: Elnök Úr, kérnék Öntől valami szívességet most itt. Ezt a nagyon buta és igaztalan kampányt, hogy itt valaki gyógyszerfelírási díjat akar bevezetni, legyen olyan kedves, vonja vissza.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik