Belföld

Orbán: Gyurcsány félbolond

Neve említése nélkül, de félreérthetetlenül Gyurcsány Ferencnek címezte a félbolond jelzőt Orbán Viktor az InfoRádiónak adott interjújában. A Fidesz elnöke szerint a kormány hamis megállapodást hozott nyilvánosságra a Déli Áramlat gázvezetékről.

A pártelnököt arról kérdezték, hogy mit kezd Déli Áramlat gázvezetékről szóló szerződéssel, ha kormányra kerül, ő pedig azt válaszolta, először is elolvassa. Majd amikor a riporter felvetette, hogy a szerződés nyilvános és olvasható a Külügyminisztérium honlapján, a pártelnök visszakérdezett: „Viccel velem, ön szerint az egy szerződés? (…) Egy papírdarabot látott ön nyomtatott betűkkel, de hogy mi az igazi szerződés?!”.

„Először elolvasom”

Orbán Viktor úgy fogalmazott: „Nekem ezt ne mondja senki, én voltam miniszterelnök, láttam már néhány szerződést, és tudom, hogy az ilyen stratégiai jelentőségű kérdéseket körülbelül hogyan kell megfogalmazni és hogyan kell szabályozni. Ez nem az a szerződés”.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: azt, hogy csalásról van-e szó, nem tudja megmondani, de a jogi helyzet világos, hiszen a Magyarország külkapcsolatairól szóló törvény világossá teszi, hogy ilyen jelentőségű kérdésekben a parlamentnek kell döntenie. „Ma nem ez történt, én nem tekintem alkotmányjogi értelemben legitimnek ezt a papírdarabot” – jelentette ki.

Arra a felvetésre, hogy ezek alapján szerinte a megállapodás nem is köti majd a következő kormányt, Orbán Viktor azt mondta: először szeretné megismerni, hogy „melyik az igazi papiros”, mert amit nyilvánosságra hoztak, az olyan komolytalan, hogy kizárt, hogy ez rendezné 30 évre az orosz-magyar energetikai együttműködést.

Név nélkül, de félbolond

A pártelnököt az Új Tulajdonosi Programról is kérdezték, amire azt mondta, hogy egy komoly országban a miniszterelnök nem sérti meg azzal az embereket, hogy félkész ötletekkel áll elő. „Ne legyünk partnerei az MSZP-s blöffkormányzásnak és blöffuralomnak, ahol állandóan ránk borítanak javaslatokat, 100 pontot, 100 lépést, 48 tervet, ilyen programot, amolyat” – tette hozzá, utalva arra, hogy már eddig is nagyon sok feledésbe merült javaslata volt a kormánynak.

A népszavazással kapcsolatban Orbán Viktor arra a kérdésre is válaszolt, nem tart-e attól, hogy a közvetlen demokrácia őt is korlátozhatja majd, ha kormányra kerül. A Fidesz elnöke annak a véleményének adott hangot, hogy a kormányzást segíti a népszavazás, a politikusok számára ez nem korlát, hanem lehetőség. Hozzátette: félreértés, hogy minden kormánynak úgy kell viselkedni, mint a mostaninak, amelyiknek szerinte „nyakmerevedése van”, vagyis – folytatta – képtelen korrigálni, mások véleményét meghallgatni, azokat beépíteni, egyeztetni, konzultálni.

Arra a felvetésre, hogy miniszterelnökként ő maga sem határozatlan kormányzásáról volt nevezetes, Orbán Viktor azt mondta: „a határozott vezető meg a félbolond között nagy különbség van. Félbolond az, aki megmakacsolja magát, nem hallgat senkire, tüzes, lángoló szemmel hisz a maga igazában, nem is hajlandó megfontolni más érveket, és arra használja a politikát, hogy saját magát kivetítse, rákényszerítse a társadalomra. Egy demokratikus vezető nem ilyen”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik