Belföld

Újra Kanadába tartanak a mohácsi romák?

Miután március elsejétől nem kell vízum az észak-amerikai államba, az ezredforduló környékén a Kanadát már megjárt romák azt tervezik, mielőbb útra kelnek – írta az Új Dunántúli Napló.

Kanada, Svédország, Anglia után ismét Kanada következhet a mohácsi romák utazási naplójában. Kovács István mohácsi roma kisebbségi vezető szerint elképzelhető, hogy a vízummentesség hírére újra több száz helyi roma próbál szerencsét Kanadában.

A vízummentesség hat hónapos tartózkodásra igen, munkavállalásra azonban nem jogosítja fel az utazókat. Mindez azonban nem tartja vissza a mohácsi romákat, akik közül állítólag többen pezsgőt bontottak, amikor megtudták, március elsejétől nem kell vízum Kanadába – olvasható a lapban.

1998-től 2001-ig legalább száz mohácsi, cigány származású ember kért menedékjogot Kanadában. Ugyan azt nem kapták meg, de az ügyintézés időtartama alatt elmondásuk szerint nagyon jó dolguk volt, a kanadai állam nagyon sok mindenben segített nekik. 2006 végén Svédországban is próbálkozott legalább száz mohácsi család, de onnan gyorsan hazatértek. Azóta Anglia számít slágernek, ma több mint félszáz mohácsi család keresi ott a kenyerét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik