Belföld

Horváth Ágnes megcáfolta az MSZP-t

A széfek beszerzése továbbra is kötelező a kórházak számára, meglétüket az ÁNTSZ ellenőrzi – cáfolta az egészségügyi miniszter Schvarcz Tibor MSZP-s szakpolitikust.

Az eredeti rendelet is tett kivételt abban, hogy nem minden kórházi ágy mellé kell széfet helyezni. Ilyen kivételek például a újszülött- és csecsemőosztályok, intenzív és pszichiátriai osztályok. A kórházaknak eredetileg sem kellett attól tartaniuk, hogy ha nem tesznek eleget a széfbeszerzésnek, megvonják tőlük az OEP-finanszírozás egy részét. „Az OEP-finanszírozás soha nem függött a széfek beszerzésétől” – fogalmazott a tárcavezető.

A pontosítás abban van, hogy átmeneti szabályozásként a kórház központi széfjében helyezhetők el a betegek értékei. A miniszter szerint „mindenki félreértett mindenkit széfügyben”. Horváth Ágnes tavaly decemberben jelentette be, hogy 2008. február 15-től kötelező lesz minden kórházi ágyhoz széfet biztosítani, megelőzendő a kórházi lopásokat.

Schvarcz Tibor, az egészségügyi bizottság MSZP-s alelnöke hétfőn úgy fogalmazott, hogy mégsem büntetik meg azokat a kórházakat, amelyek nem szereznek be minden ágy mellé széfet. Az MSZP megegyezett a minisztériummal, amely nem könnyen, de végül elfogadta a javaslatot. A módosítás szerint a kórházi osztályoknak valamiféle értékmegőrzési lehetőséget biztosítaniuk kell, de nem feltétlenül szükséges, hogy ez ágy mellé rendelt széf legyen. Emellett a gyerekgyógyászati, az intenzív és a pszichiátriai ágyak mellé egyáltalán nem kell széfet beszerezni – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik