Belföld

Gyurcsány, a vágóhídra ballagó tehén?

A vágás előtt elkábított tehénhez hasonlítja egy cseh lap a népszavazás felé közeledő magyar kormányt. A kommentár kiemeli, hogy az MSZP jobboldali programot valósít meg, míg a Fidesz szocialista érvekhez nyúl, és kritikája mellé nem állít alternatívát.

„Mint egy levágás előtt elkábított tehén, úgy megy Gyurcsány Ferenc kormánya az orvosi vizitdíjakról és a főiskolai tandíjról szóló vasárnapi népszavazásra. Másként ugyanis nehéz megmagyarázni azt a helyzetet, amikor a kormánypárt és a miniszterelnök a népszerűségi listák legaljára csúsznak, de közben egy tapodtat sem engednek (álláspontjukból)” – írja a Hospodárské Noviny című mértékadó cseh politikai és gazdasági napilap.

A posztkommunisták nem vagdalkoznak maguk körül, s nem követelik a másfél éve bevezetett reform- és megszorító intézkedések visszavonását. A szocialisták az eladósodás és a kisebbik liberális koalíciós partner nyomására így a gyakorlatban jobboldali programot valósítanak meg, és saját létüket kockáztatják. Az ellenzéki Fidesznek, amely a reformokról szóló népszavazást keresztülvitte, viszont a kormány bírálatán kívül nincs más politikája. A Fidesz által javasolt populista lépések inkább illenének egy baloldali párthoz, mint egy magát konzervatívnak minősítő párthoz – véli Martin Ehl, a magyar problémákkal is gyakran foglalkozó külpolitikai rovatvezető.

„Orbán mint mindig, most is elfelejtette megmondani, hogy a – kormány által bevezetett – takarékossági intézkedések, a privatizáció, a tandíj és az orvosi vizitdíj helyett, amelyek célja a mélyen eladósodott magyar gazdaság rendbetétele, ő és pártja mit is tennének” – jegyzi meg a szerző.

„A magyarok egyszerűen különlegesek – és nem csak nyelvükkel. Mindig mást kell csinálniuk, mint szomszédaiknak. Amikor a szocializmus válságban volt, a magyaroknak ott volt a saját fogyasztói gulyáskommunizmusuk. Most, amikor Közép-Európa többi állama rekordokat döntöget a gazdasági növekedésben, a budapesti GKI gazdasági intézet úgy látja: jó lesz, ha a magyar GDP az idei első negyedévben egyáltalán pluszban lesz” – zárja írását Martin Ehl.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.