Belföld

Alkotmánybíróság elé kerül az eü-törvény

Alkotmánybírósághoz fordul az MDF, mert a február 11-én újra elfogadott egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény több ponton is ütközik az alapokmánnyal.

Az MDF szerint a jogbiztonság elvét sérti az, hogy a törvény százhúsz felhatalmazó rendelkezést ad, így a jogszabály tényleges tartalma nem ismert, ami ütközik a jogalkotási törvénnyel. Továbbá aggályosnak tartják azt is, hogy nem készültek el a hatástanulmányok az ellátórendszer és a betegellátás kapcsán. Sérül az egyén orvos- és intézményválasztási joga azzal, hogy az új pénztári törvény értelmében a pénztár dönt arról, hol, melyik orvos szolgáltatását veheti igénybe a beteg.

„A gyógyításba is nagyon belenyúl, és inkább a pénztárak akaratát preferálja a törvény” akkor, amikor a nem sürgős ellátások esetén a pénztár előzetes engedélyeztetését szabja feltételként az egyes beavatkozásokhoz – mondta Csáky András, a párt országgyűlési képviselője, az egészségügyi bizottságának tagja. Azért most fordultak az Alkotmánybírósághoz, mert megalapozott beadványt akartak készíteni, amely az egyeztetések után mostanra készült el – tette hozzá.

„Szerettük volna, ha a köztársasági elnök úr fordul az Alkotmánybírósághoz, de miután ezt nem tette meg, ezt mi tesszük meg” – mondta Herényi Károly, a párt frakcióvezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik