Belföld

A szocialisták relatív veresége a legvalószínűbb

A népszavazás eredményes lesz, ám az igen szavazatok száma a két és félmilliót nem haladja meg - ezt a forgatókönyvet tartja a legvalószínűbbnek hétfőn közzétett népszavazási prognózisában a Vision Consulting, amely szerint a politikai szereplők is a relatív MSZP-vereséget tartják a legvalószínűbbnek a referendum előtt, s így leginkább erre készülnek.

Az elsődleges kérdés az eredményesség: ez dönti el, melyik politikai erő kerül kedvezőbb helyzetbe. Vagyis az igenek és a nemek aránya csak az eredményesség kérdése után következik, és azt dönti el, milyen mértékű az egyik vagy másik fél veresége – írják.

Hozzáteszik: a szó szoros értelmében győzni egyik fél sem tud: a Fidesz a kormány teljes ellehetetlenítését, a kormányoldal pedig a nemek győzelmét nem tudja elérni.

A kormány továbblépne

A Vision Consulting által valószínűsített forgatókönyv esetén a népszavazást követő napokat „a szocialisták gyors reakciója és témaelterelési szándéka, valamint a Fidesz markáns akciói jellemeznék”. A kormány – a népszavazás napirenden tartásának esélyeit csökkentendő – minél előbb végrehajtaná a népszavazás eredményéből következő döntéseket, s megpróbálna továbblépni.

Eközben a Fidesz azzal szembesülne, hogy „miközben a radikálisok a kormány megbuktatását követelik, a kormányoldal a siker esélyével próbálja a napirendről eltüntetni a népszavazást”, ezt a legnagyobb ellenzéki párt csak egy újabb akcióval, bejelentéssel vagy eseménnyel tudná meggátolni.

Álláspontjuk szerint ebben a forgatókönyvben a legnagyobb az esélye, hogy a Fidesz komoly utcai rendezvényt tart, amelyen újabb „célt” jelöl meg támogatói számára.

Eredménytelenül

A második legvalószínűbb szcenáriónak azt látják, hogy az igenek jelentős győzelme mellett nem érkezik az eredményességhez elegendő igen szavazat, vagyis valahol az eredményességi határ alatt marad ezek száma; ebben az esetben „a reakciók terén a kormányoldal és az ellenzék érdekei megegyeznek: minél hamarabb elfelejteni a népszavazást”.

Ennél kisebb esélyt látnak egy „totális MSZP-vereségre”, amikor a népszavazás nem egyszerűen eredményes, de az igen szavazatok elsöprő többségben vannak; „hárommillió igen szavazat fölött már egyértelműen erről a kevésbé valószínű forgatókönyvről beszélhetünk, de a nem szavazatoktól függően kevesebb igen esetén is bekövetkezhet ez a lehetőség”.

Ebben az esetben – vetíti előre a Vision Consulting – a szocialisták arról győzködnék a közvéleményt, hogy a népszavazásnak csak szakpolitikai jelentősége van, s hogy politikájuk változatlan, s az igen szavazatok magas arányát úgy magyaráznák, hogy éppen a kormánybuktató jelleg eltűnése, a tisztán szakpolitikai döntés eredményezte az elsöprő eredményt.
Nincs eszköz

„Ellentétben a totális Fidesz-vereséggel, ahol az ellenzéki párt kénytelen lenne elismerni vereségét, e forgatókönyvben a szocialisták explicit tartózkodnának ettől” – állítják, azt feltételezve, hogy ebben az esetben a Fidesznek – valódi kormánybuktató eszköz hiányában – nem lenne érdeke azt a látszatot kelteni, hogy a siker azonnal a kormány távozásához vezet.

A lehetséges reakciók között említik, hogy a népszavazást követő napokban a szocialisták részéről kezdetét venné a kormányfő politikájával kapcsolatos kérdések felvetése, ugyanakkor a kritikus hangok felerősödnének, s az MSZP egyes platformjai nyílt kritikát fogalmaznának meg a kormány politikájával, például az egészségügyi változásokkal kapcsolatban.

Sebesség, agresszivitás

Ugyanakkor a Fidesznek óvatosan kellene eljárnia, “hiszen a túlzott gyorsaság és agresszivitás 2006 őszéhez hasonlóan összezárhatná a szocialistákat és Gyurcsány Ferenc helyzetét erősíthetné”, így az ellenzéki erő alighanem hagyná, hogy az értelmezések kifejtsék hatásukat, és a szocialista párton belüli kritikusok álljanak a közjogi és politikai következményeket követelők élére.

E forgatókönyv legfontosabb következménye Gyurcsány helyzetének megrendülése és Orbán erősödése lenne – írják.
A legcsekélyebb valószínűségét egy totális Fidesz-vereségnek látják a kutatók, azaz annak, hogy ha a népszavazás nem csupán „nagyon” eredménytelen, de a várakozásoknál lényegesen szorosabb eredményt is hoz, vagyis “nem egyszerűen a mobilizálásban, hanem a meggyőzésben is csődöt mond a Fidesz”.

Kizárt a több nem

„Bár az kizárt, hogy a nemek többségben legyenek, ebben a forgatókönyvben alacsony részvétel mellett viszonylag magas – egyharmad körüli, vagy annál is nagyobb – a nem szavazatok aránya” – írják, hozzátéve: ekkor a népszavazás utáni azonnali reakció a miniszterelnök és a kormányoldal részéről a fellélegzés látványos jelei mellett a „munka” folytatása lenne, miközben a Fideszben a visszavonulás és a bűnbakkeresés indulna meg.

A népszavazás akkor eredményes, ha a választópolgárok negyede egy adott kérdésre azonos választ ad. Ez azt jelenti, hogy a mintegy nyolcmillió választó közül kétmillióan „igennel” vagy kétmillióan „nemmel” kell hogy voksoljanak kérdésenként.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.