Belföld

Romák lepték meg a gárdistákat

Tagtoborzásra készült a Magyar Gárda Pétervásárán, ahol 200 roma lepte meg őket. Az öt gárdista csendben állt a polgármesteri hivatal előtt, míg vezetőjük próbált válaszokat adni a romák kérdéseire – írja a Heves Megyei Hírlap.

Szombat délután öt gárdista várta az érdeklődőket a polgármesteri hivatal előtt. A helyszínre mintegy kétszáz roma érkezett a városból, a környező településekről és a szomszédos Nógrád megyéből. A romák kérdésekkel bombázták a gárdistákat, egyebek mellett arról érdeklődtek, beléphetnének-e a szervezetbe, illetve mikor kezdődik a parlagfűirtási akció. Az egyenruhás rendező erre kijelentette: nem tud róla, hogy a megyében készülne ilyen, azt viszont állította: a megyében húsz avatott gárdatag van, és ők nem rasszisták, nem szélsőjobboldaliak.

Kisebb vita alakult ki a gárda célját illetően, de komolyabb atrocitásra, akár csak lökdösődésre sem került sor. Az egyetlen „agresszív” esemény az volt, amikor a parancsnokot egy rágógumi találta el. A helyi kisebbségi önkormányzat vezetője a gárdistákhoz egyre közelebb kerülő romákat arra kérte, húzódjanak hátrébb, nehogy bárki provokációnak vegye akár a jelenlétüket is. Arra kérte a romákat, hogy „viselkedjenek cigányhoz méltón, fegyelmezetten”.

Csaknem egyórás „beszélgetés” után érkezett meg Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, aki arra intette a jelenlévőket, véletlenül se éljenek vissza erőfölényükkel, ne bántsák a gárdistákat. Úgy vélte, ők „nem maguktól jöttek, őket ide küldték”, provokációként. És ennek nem szabad felülni. Végül a maroknyi gárdista elballagott, a romák tapssal búcsúztatták őket – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik