Belföld

Vizitdíjvita a háziorvosok között

A vizitdíj kérdése megosztja az érintett háziorvosok és fogorvosok társadalmát is: van, aki a vizitdíj mellett érvel, van, aki ellene, sőt olyan doktor is akad, aki egyenesen megtagadta a díj beszedését betegeitől.

Komáromi Zoltán háziorvos több kollégájával együtt február második felében indított aláírásgyűjtést a vizitdíj megtartása mellett, azóta 307 orvos és háromezer más személy csatlakozott az akcióhoz. A csatlakozók úgy vélik, a vizitdíj jelentős hozzájárulás a háziorvosok praxisbevételeihez, ebből egyebek között fejlesztésekre is lehetőség nyílik, ami a betegek érdekét szolgálja. „Nem hiszünk abban, hogy ha egy eredményes népszavazást követően a kormányzat eltörli a vizitdíjat, akkor az így kiesett jövedelmünket bármelyik politikai erő vissza fogja állítani, ezt akkor sem kapjuk vissza, ha a mostani ellenzék kerül hatalomra” – jósolták.

Ugyanakkor Plavecz János, a Tatabányai Kistérségi Háziorvosi Egyesület elnöke szerint a vizitdíjfizetés rendszere „etikátlan, megalázó és erkölcstelen, nagyban rontja az orvos-beteg kapcsolatot is”. A tatabányai háziorvos, az egyesületbe tömörült mintegy hatvan háziorvos nevében azzal érvelt, hogy ellátás költségét egyszer már megfizettették az emberekkel járulékok formájában. Ő úgy látja, hogy a vizitdíj nem pluszbevételt jelent az orvosoknak, hanem a korábban elvont fejlesztési és amortizációs költségek „visszapótlásáról” van szó. A díjfizetési kötelezettség óta saját praxisának ugyanolyan forgalma van, mint a díjfizetés előtt – jegyezte meg.

Nagy Levente kunhegyesi fogorvos egyenesen megtagadta a törvényileg előírt vizitdíj beszedését betegeitől, ezért a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (MEP) 327 ezer forint megfizetésére kötelezte őt. A doktor a díj tavaly februári bevezetése óta nem szedi be a betegektől a vizitdíjat. Nagy Levente többek között azért tekint el a vizitdíj beszedésétől, mert az alkotmány szerint a kormány kötelessége az egészségügyi ellátás anyagi fedezetéről való gondoskodás. A bevétel, amit gyógyító tevékenységére fordíthatna, természetesen hiányzik, de ezt többletmunkával pótolja. Az orvosokat törvény kötelezi a vizitdíj beszedésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik