Belföld

Még idén eltörölné a tandíjat a Fidesz

Ha eredményes lesz a március 9-ei népszavazás, a Fidesz törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a tandíjat, a vizitdíjat és a kórházi napidíjat ne csak jövő év január elsejétől, hanem az addig hátralévő időszakban se lehessen beszedni - jelentette be Pokorni Zoltán.

„Az adott év költségvetését érintő népszavazási kérdést nem lehet feltenni, ezért azok 2009. januárjára vonatkoznak. De ha elég egyértelmű a választópolgárok akarata, meggyőző az igenek aránya, jogos lesz felvetni: ez a kormány sem lehet olyan szűkkeblű, hogy szeptembertől tandíjat szed a gyerekektől, és csak januártól törli el, hanem ezt legyen kedves megtenni már most” – mondta a Fidesz alelnöke.

Az érvényes referendum közjogilag azt jelentené, hogy ezen három pénzszedési formát három évig nem lehetne alkalmazni, „addig pedig biztosan lesz kormányváltás” – tette hozzá. Március 9. világos figyelmeztetés, „nyakleves” lehet a kormánynak, mert a 2006-os választások előtt még titkolták a tandíj és a vizitdíj bevezetését, majd bevezették őket. „Ilyen durván ekkorát pedig nem lehet hazudni” – mondta.

“Személyes véleményem, hogy Gyurcsány Ferenc személye hozzá van kötve a népszavazáshoz, ezért nem hiszem, hogy a szocialista párt ne ismerné fel a benne rejlő kockázatot, s ne gondolkodna azon, hogy a jövőt illetően szabad-e ezt a betontömböt a bokáján hordania. A koalíció szétesésében nem nagyon hiszek” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik