Belföld

Roma képviselő házát gyújtották fel

A Szolnok megyei Tiszaroffon a egy kisebbségi önkormányzati képviselő házának falára ismeretlenek horogkeresztet rajzoltak, és felgyújtották.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke a távirati irodát arról tájékoztatta, hogy a ház a szomszédos Kunmadaras kisebbségi önkormányzata egyik képviselőjéé.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei település egyik utcájában egy 13×6 méteres lakóépület és a hozzátartozó garázs tetőszerkezete teljesen kiégett, a lángokat a kiérkező tűzoltók oltották el – mondta el az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A rendőrség és a tűzoltóság közösen vizsgálja a tűz keletkezésének körülményeit.

Összefirkálták Botos Ernő házát (Fotó: MTI)

Összefirkálták Botos Ernő házát (Fotó: MTI)

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke azt mondta, helybéliek telefonon értesítették arról, hogy a kiégett ház egy cigány kisebbségi önkormányzat képviselőjéé, akit korábban ismeretlenek telefonon is megfenyegettek. Az OCÖ elnöke szerint “szélsőségesek akciójáról van szó”, mert – mint mondta -, a ház falára “gyalázkodó feliratokat” is írtak.

Példás együttműködés

Kamarás Zsolt, Tiszaroff polgármestere a távirati irodának elmondta, az épület falára egy horogkeresztet rajzoltak, valamint a következő feliratot írták: “így járnak a véresszájú komcsik, Kolompár kutyái”.

A település vezetője erre utalva megjegyezte: Tiszaroffon nem a Kolompár Orbán vezette magyarországi Cigányszervezetek Fóruma, hanem (a Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő vezette) Lungo Drom képviselői alkotják a helyi kisebbségi önkormányzatot.

A polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy Tiszaroffon teljes békességben, példaértékű együttműködésben élnek a kisebbségekkel, és nem is volt semmilyen konfliktusuk, így a történtek nem magyarázhatók helyi ellentétekkel.

Nem voltak a lakásban

Botos Ernő, a kiégett ház tulajdonosa, a kunmadarasi cigány önkormányzat képviselője elmondta, szombat hajnali fél négykor zajt hallott, majd füstöt érzett, és az udvarra kilépve vette észre, hogy ég a családi házuk teteje. Hozzátette, a lakásban nem tartózkodott senki, mivel ő és felesége az ugyanazon az udvaron lévő nyári konyhában aludt. A családi ház teljesen kiégett, a bútorok használhatatlanná váltak – tette hozzá. A rendőrség jelenleg is a helyszínen vizsgálódik, tanúkat hallgat ki – közölte.

Botos Ernő a 2006-os kisebbségi önkormányzati választásokon a Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetsége (MCDSZ) színeiben szerzett mandátumot. Náday Gyula, a szervezet elnöke az MTI-nek azt mondta, Botos Ernő képviselői megbízatása mellett az MCDSZ alelnöke is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik