Belföld

Országszerte pusztított a vihar

Teherautókat borított fel a vihar, és több ház tetejét is megrongálta. A legerősebb széllökés 140 kilométeres volt. Országszerte rengeteg helyről érkezett riasztás. Személyi sérülés sehol nem történt.

Több mint ezer bejelentést kaptak a tűzoltóságok szombat délutánig az országszerte pusztító viharos erejű szél okozta károk miatt. A legtöbben kidőlt fák, megrongálódott háztetők miatt kértek segítséget, de nagyon sok gépkocsikárról is érkezett bejelentés – mondta el Dobson Tibor, a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Fennakadások vannak az elektromos szolgáltatásban, valamint a közúti és a vasúti közlekedésben is. Komolyabb személyi sérülésről sehonnan sem érkezett jelentés. A sok viharkár-bejelentés miatt túlterhelt a tűzoltóság telefonközpontja.

400 négyzetméteres tetőszerkezetet szakított le a vihar a VII. kerületi Síp utcában. Nézze meg KÉPGALÉRIÁNKAT a pusztításról!

400 négyzetméteres tetőszerkezetet szakított le a vihar a VII. kerületi Síp utcában. Nézze meg KÉPGALÉRIÁNKAT a pusztításról!

A szakemberek elsősorban a közvetlen életveszélyt és a forgalmi akadályokat szüntetik meg, ezért azok türelmét kérik, akikhez csak ezt követően, esetleg csak vasárnap tudnak eljutni.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap estig a narancssárga, tehát a másodfokú veszélyjelzés marad érvényben. Ez azt jelenti, hogy napközben óránkénti 90-110 kilométeres széllökések bárhol előfordulhatnak.

Délután két órakor óránkénti 140 kilométeres, orkánerejű szelet mértek egy lágymányosi egyetemi épület tetején elhelyezett műszerrel. Ez a szélerősség hasonló a 2006. augusztus 20-i, halálos áldozatokat is követelő, tragikus kimenetelű viharban mért orkán erejéhez.

Van egy híre, fényképe a viharról? Küldje el a FN-tudósítóra, és közzétesszük!


Már nem fedett az újbudai SportMax Sportcsarnok úszodája (Fotó: MTI)

Már nem fedett az újbudai SportMax Sportcsarnok úszodája (Fotó: MTI)

Országszerte rengeteg kár

Az M1-es autópályára Győr felé vezető oldalára zuhant a viharos erejű szélben a bábolnai felüljáróról egy kamion, a forgalmat Komáromnál az 1-es útra terelik. A balesetben a pályára zuhant kamion vezetője sérült meg, a teherautó garázskapukat szállított – mondta el Léber Gabriella, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A vihar kitörése után perceken belül több tucatnyi hívás érkezett a Pest megyei katasztrófavédelem ügyeletére, a legtöbb segélykérés Érd, Budaörs, Törökbálint, Biatorbágy térségéből. A nagy erejű szél tetőket sodort le, fákat döntött ki, egy konténert a szél egy parkoló autóra döntött. Gyálon több helyen a háztetők cserepeit rongálta meg a szél.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint személyi sérülésről sehonnan nem érkezett jelentés.
A Fejér megyén végigsöprő viharos erejű szél fákat döntött ki, tetőszerkezeteket rongált meg.

Az M1-es, az M6-os autópályára is fa dőlt. Az M6-os Dunaújváros felé vezető sávjában, a 44-45-ös kilométernél, Besnyő térségében pedig az erős szél miatt egy kamion borult fel.

Fákat csavart és egy falat döntött ki a szél Borsod-Abaúj-Zemplénben. Hernádnémeti térségében rövid ideig megállt a vasúti közlekedés, ugyanis a sínekre dőlt egy fatörzs, személyi sérülés azonban nem történt.

Veszprém megyében egy négyemeletes társasház tetőzetét mintegy 80 négyzetméteres területen elbontotta a vihar,és tetőcserepek hullottak le.

Gecse és Vaszar községek között egy villanyoszlop törött ketté, átmenetileg szünetel az áramellátás. Pápa és Sümeg térségében, valamint a Bakonyban több közútra is fák dőltek ki.
Somogy megyét délután két óra után érte el a viharos erősségű szél, amely fákat döntött ki és tetőket bontott meg, személyi sérülés azonban nem történt.

A legtöbbször Kaposvárról riasztották a tűzoltókat, de Marcali, Csurgó, Böhönye és Barcs térségében is minden egység folyamatosan dolgozik a vihar okozta károk elhárításán.

Fennakadások a BKV-nél

A viharos erejű szél miatt Budapesten több villamos felső vezetéke leszakadt a rázuhanó fától szombaton, ezért autóbuszok szállítják az utasokat – közölte a BKV sajtóügyelete.

A 18-as és 56-os villamos vonalán fa dőlt a felső vezetékre, ami leszakadt, ezért a villamosok a Gellért tér és a Dél-Buda végállomás, illetve Moszkva tér és Hűvösvölgy között közlekednek csak. A 19-es és 41-es villamos szintén felső vezeték szakadás miatt csak a Gellért tér és Etele tér, illetve Gellért tér és Kamaraerdő között közlekedik. A sérült szakaszon, a Batthyány tér és a Gellért tér között, a 86-os busz szállítja az utasokat.

Országszerte pusztított a vihar 3

A 3-as metró vonalán azért van fennakadás mert Kispest végállomás és a Határ út között egy könnyűszerkezetes födém esett a sínekre, amit már sikerült áramtalanítani.

A 75-ös, 77-es trolibusz a Hungária út és Egressy út között nem közlekedik, a trolikat autóbuszok helyettesítik a kiesett szakaszon.

Az 52-es villamost az egész vonalon autóbuszok pótolják, a 30-as villamos rövidített útvonalon, a Gubacsi út és a Mester utca között közlekedik.

A X. kerületben, a 28-as villamosnál leszakadt a felsővezeték, ezért a végállomástól, tehát a Népszínház utcától az Orczy térig a 37-es villamos vonalán, utána pedig a 62-es villamos vonalán közlekedik csak.

A 3-as villamos az Üllői útnál visszafordul, onnan pótlóbusz szállítja az utasokat.

A Zichy Mihály sétánynál a 70-es trolibusz közlekedését egy kidőlt fa akadályozza, ezért a trolibusz csak a Kossuth tér és a Garay utca között közlekedik.

A gödöllői HÉV vonalán Szilasliget és Mogyoród között egy vágányon közlekednek a szerelvények, a leszakadt felső vezeték miatt pár perces késésekre lehet számítani.
A BKV sajtóügyelete azt közölte: a forgalom körülbelül két-három órán belül a főbb vonalakon helyreáll.

Késnek a vonatok

Az országon átvonuló viharos erejű szél több helyen fákat döntött a sínekre, és leszakította a felső vezetékeket, ezért késésekre kell számítani a vasúti közlekedésben szombaton – közölte a MÁV szóvivője, Sigulinszki Tibor

A Budapest-Hegyeshalom vonalon Kimlénél, Mosonmagyaróvárnál, Tatabányánál, Herceghalomnál és Bicskénél dőltek fák a pályára; több helyen ideiglenes sebességkorlátozást vezettek be.

Felsővezeték-szakadás okoz fennakadást a Budapest-Pusztaszabolcs vonalon is Iváncsánál. Zalaszentivánon ugyancsak fadőlés miatt nem lehet Zalaegerszeg felé közlekedni.

Budapest-Ferencváros és Budapest-Kelenföld állomások között egy táblát sodort a szél a felső vezetékre, itt ezért késnek a vonatok. A Budapest-Vác, és a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon az áramszedő törése miatt szakadt le a felsővezeték, itt is jelentős késésekkel közlekednek a vonatok.

A Budapest-Kelebia vonalon Kunszentmiklós-Tass állomásnál, továbbá a Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Felsőzsolcánál szakadt le a felső vezeték. Leányvár és Dorog között az Esztergomi vonalon fa dőlt a pályára, Csorna állomásnál is emiatt késnek a vonatok a GYSEV vonalán.
A hibák elhárítását a vasút megkezdte, de a vihar elhaladása után, várhatóan csak az éjszakai órákban állhat helyre a menetrend szerinti közlekedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik