Belföld

Garanciát követel a Fidesz a Déli Áramlatról

A Fidesz jogszabályi garanciát tart szükségesnek arra, hogy a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának megvalósítására alakuló orosz-magyar társaságban a Gazprom ne juthasson irányító befolyáshoz.

A csütörtökön Moszkvában megkötött szerződésben nincs garancia, hogy a Gazprom 50 százalékos tulajdoni hányada nem jelent majd irányító befolyást – mondta Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetvezetője. A Fidesz ezért azt kezdeményezi, hogy jogszabály garantálja: a társaságban a magyar állam tulajdoni hányada nem csökkenhet 50 százalék alá az Országgyűlés hozzájárulása nélkül.

A Fidesz külügyi kabinetvezetője kiemelte: a Fidesz továbbra is “puccsnak” tartja a szerződés megkötésének körülményeit, “azt az eljárást, aminek Gyurcsány Ferenc kitette a magyar parlamentet és a magyar polgárokat”.

Németh szerint a mai 80 százalékról, 90 százalék fölé nőhet Magyarország egyoldalú energiafüggősége Oroszországtól, továbbá a Déli Áramlat szétzilálhatja a Nabucco-projektben részt vevő csoport belső kohézióját, és késleltetheti az európai gázvezeték megvalósulását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik