Belföld

Rotavírus miatt 30 gyerek kórházban

Eddig mintegy harminc kisgyerek került be rotavírusos megbetegedéssel a kiskunhalasi kórházba, ahol Bács-Kiskun megye egyetlen gyermek-fertőzőosztálya működik. Életveszélyes eset nem történt.

A megbetegedések ilyen mértékét nem lehet járványnak nevezni, mindössze a betegség halmozott előfordulása volt tapasztalható, mely pár napon keresztül nehézséget okozott a 15 ágyas gyermek-fertőzőosztályon – értékelte a helyzetet a kiskunhalasi Semmelweis Kórház gyermekosztályának a vezetője.
A rotavírus-fertőzés ugyan nem, de kísérő tünetei, a hasmenés, a hányás és a magas láz együttesen kiszáradáshoz vezethetnek, mely komoly veszélyt jelent a gyermekek részére. A fertőző vírus szájon keresztül kerül be a szervezetbe, és nagyon gyorsan szaporodik el a tápcsatornában, mely a vírus jellegzetessége.

A főorvos meglátása szerint nem különleges esemény a jelenlegi fertőzés, mert a korábbi évek mindegyikében kerültek be gyermekek hasonló fertőzéssel. A nemzetközi adatok szerint a világon több mint 110 millió megbetegedés fordul elő évente, és közülük 2,3 millió gyermek kerül kórházba. Közülük a rotavírus-fertőzés következtében bekövetkezendő kiszáradás 600 ezer kisgyermek halálát okozza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik