Belföld

Pest megye tovább bliccel

Elfogadhatatlan Demszky Gábor azon felvetése, hogy az agglomeráció települései beszálljanak a BKV finanszírozásába, nem az agglomeráció miatt van bajban a BKV és a főváros költségvetése - nyilatkozta a főpolgármester napokban tett felvetésére reagálva Szűcs Lajos, a Pest Megyei Önkormányzat fideszes elnöke.

Szűcs Lajos elmondta, hogy a javaslat eleve irreális, annál is inkább, mert jelenleg is több település, egyebek mellett Gyál és Vecsés fizet a BKV-nak, hogy a kékbusz-járatok költségeihez hozzájáruljanak.

Álláspontja szerint így például a Gyállal határos Pestszentimre tömegközlekedéséhez a gyáli önkormányzat is hozzájárul, hiszen a buszok a kerület útjain is áthaladnak, szállítják az utasokat. Budapest és az agglomeráció tömegközlekedése egyetlen összefüggő rendszert alkot, amelynek működtetése, gazdasági hátterének biztosítása a főváros felelősége – szögezte le.

Nem lehet a főváros működtetésének finanszírozási nehézségeit a környékbeli településekre áthárítani. Igaz, vidékről sokan járnak dolgozni, tanulni, vagy éppen gyógykezelésre Budapestre, de a főváros még inkább rászorul a megyére. Budapestet ellátó ivóvízbázis többsége az agglomerációban van, itt helyezik el a főváros kommunális hulladékának döntő hányadát, és a közlekedés is egymás útjain zajlik – húzta alá Szűcs Lajos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik