Belföld

A népszavazásig nem lesz újabb vasutassztrájk

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) a március 9-i népszavazásig nem tart újabb sztrájkot, ezzel is kifejezve, hogy a munkabeszüntetés nem politikai célokat szolgál.

A sztrájk kizárólag a kollektív munkaügyi vitákban megfogalmazott követelések elérésére irányul – közölte érdekképviselet. Az érdekképviselet a kiszervezés folytán a MÁV Gépészet ZRt., a MÁV-Trakció Zrt., valamint a MÁV Start ZRt. munkavállalói részére 10 százalékos alapbérarányos kihelyezési pótlékot követel.

A MÁV Start Zrt. esetében ezen felül a 2008. évi bérfejlesztés során legalább 6,9 százalékos alapbéremelésre tartanak igényt, mivel a munkáltató mindezidáig csupán 2,9, illetve 3,4 százalékos bérfejlesztést volt hajlandó adni a munkavállalóknak.

A szakszervezet minden vasutas számára nettó 250 ezer forint egyszeri kifizetését is követeli a MÁV Cargo ZRt. privatizációjából, ha a vételár rendelkezésre áll. Amennyiben nem sikerül egyezségre jutni a munkáltatókkal, a sztrájkot folytatják – áll a VDSZSZ közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik