Belföld

Magára maradt a fővárosi MSZP

Az SZDSZ és az ellenzék szavazataival napirenden maradt a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén az önkormányzat ez évi költségvetési javaslata, amelynek levételét a szocialisták kezdeményezték.

Steiner Pál (MSZP) frakcióvezető elmondta, hogy nem érti a főpolgármestert, aki együtt szavazott az ellenzékkel koalíciós partnerével szemben. A főpolgármester előző napi tájékoztatóján az önkormányzat érdeke szempontjából kulcsfontosságú kérdésnek nevezte, hogy mielőbb költségvetése legyen a városnak.

A költségvetés napirenden maradásához szükség volt arra is, hogy több SZDSZ-es nem szavazott, illetve hogy John Emese frakcióvezető tartózkodott. A költségvetés tervezetét nem tárgyalta meg az önkormányzat bizottságainak többsége, köztük a legfontosabb testület, a pénzügyi bizottság is elnapolta a kérdés tárgyalását.

Megsértették
Steiner Pál elmondta azt is, hogy az SZDSZ megsértette a koalíciós szerződést azzal, hogy az MSZP ellenében megszavazta egy téma napirendre vételét. John Emese egyetértett Steiner Pállal abban, hogy a kialakult helyzettől függetlenül él a fővárosi MSZP-SZDSZ-koalíció. Hozzátette, nem sértették meg a koalíciós szerződést, mivel nem egy új témát javasoltak napirendre venni, hanem egy benyújtott anyag tárgyalását támogatták, a város érdekeit szem előtt tartva.

Az SZDSZ a Fidesszel és az MDF-fel együtt szavazott a napirendről való végszavazáskor, amelynek során napirenden maradt a költségvetési javaslat. Az MSZP nem szavazta meg az ülés napirendjét, a KDNP tartózkodott.

Lekerült a Turul

John Emese kezdeményezésére a kormánypártok egy szavazattöbbséggel levették a napirendről a XII. kerületi Turul-szobor helyzetével kapcsolatos előterjesztést. A frakcióvezető szerint célszerű ugyanis ez ügyben a jövő héten esedékes utolsó bírósági döntés megismerése.

Szavazategyezőség miatt nem került napirendre Wintermantel Zsolt (Fidesz) azon javaslata, hogy a főpolgármestertől vonja el a közgyűlés a paraméterkönyv véglegesítésének jogkörét. Az ellenzéki politikus szerint a BKV paraméterkönyve kapcsán kialakult feszültség miatt indokolt lenne, ha nem a főpolgármester vállalná egyedül a felelősséget ez ügyben.

Megsértődtek

A szocialista képviselők túlnyomó többségének távollétében zajlott a Fővárosi Közgyűlés ebédszünet utáni munkája. A szocialistákat csak a frakcióvezető és a két főpolgármester-helyettes képviselte a teremben.

A többiek tiltakozásul amiatt, hogy az SZDSZ az ellenzékkel napirendre vette a költségvetést, egyenként eltávoztak. A szocialisták az egészségügyi holding létrehozásáról szóló döntéshez kötötték azt, hogy részt vesznek-e a költségvetési vitában.

Az interpellációs időszakban szinte csaknem minden ellenzéki indítványra adott városvezetői választ elutasított a közgyűlés, amelyen ekkor az ellenzék volt többségben.

Rendkívüli

A közgyűlés ebédszünetében rendkívüli ülést tartott az önkormányzat pénzügyi bizottsága, amely a költségvetéshez benyújtott 38 módosító indítvány mindegyikét elutasította. A városvezetés által benyújtott büdzsé tervezetéről egyébként ezúttal sem tárgyalt a pénzügyi bizottság, csakúgy mint egy nappal korábban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik