Belföld

A főváros is vizsgálná a BKV-szerződéseket

A fővárosi közgyűlés vizsgálatot kér a BKV által kötött tanácsadói szerződésekkel kapcsolatban.

A közgyűlés az ellenzék, a szabad demokraták és a teremben lévő két szocialista képviselő szavazataival hozott döntést arról, hogy vizsgálatot kér a BKV Zrt. vezetése által tavaly kötött több milliárd forint értékű, jórészt tanácsadásról szóló szerződésekkel kapcsolatban.

Ezt megelőzően Balogh Zsolt, a BKV vezérigazgató-helyettese, aki a beteg Antal Attila vezérigazgatót helyettesíti, szólt a szerződések címéről és az azokkal előirányzott, illetve már kifizetett összegekről. A 2012 végéig szóló szerződés alapján az AAM Zrt. több mint 2,5 milliárd forintot kapna, amiből már több száz millió forintot kifizettek számukra.

A BKV megbízott vezérigazgatója kifejtette, hogy a tanácsadó cég több ezer munkaórában milyen hatalmas mennyiségű, több tízezer oldalnyi tanulmányt készített a BKV-nak és a DBR Metró Projekt Igazgatóságnak.

Csak a BKV-nál kukkanthatnak bele az iratokba

Bojár Iván (SZDSZ) felvetésére válaszolva azt azonban nem tartotta teljesíthetőnek Balogh Zsolt, hogy az általa felolvasott anyagot átadja a helyszínen a képviselőknek. Arra viszont nyitott volt, hogy a cégnél minden iratot megtekinthetnek a képviselők. A válaszaiból kiderült az is, hogy a szerződések többségét Antal Attila vezérigazgató írta alá.

Tarlós István, a Fidesz frakcióvezetője elfogadhatatlannak tartotta a cégvezető válaszait, s megjegyezte, hogy Demszky Gábor helyében elgondolkodna azon, mi is zajlik a BKV-nál. Wintermantel Zsolt (Fidesz) furcsállotta, hogy a főpolgármester, aki a város vezetője, nem tud semmit a BKV-nál történő dolgokról. Meglepőnek nevezte, hogy miközben járatritkításokat szorgalmaz a BKV, “milliárdok röpködnek” tanácsadókra.

Úgy vélte, hogy jó lenne, ha a főpolgármester rendet tenne a háza táján. Megjegyezte, hogy nehezen megfogható “gumiszerződések” rajzolódtak ki a cégvezetés tájékoztatójából.
Az ellenzékiek elfogadhatatlannak tartották azt is, hogy a tanácsadók gyakorlatilag olyan feladatokat végeznek a BKV-nak és a 4-es metró projekt igazgatóságának, amelyeket a dolgozóknak kellene teljesíteniük.

Válságban a BKV vezetése?

Bagdy Gábor (KDNP) frakcióvezető szerint a jelek arra utalnak, hogy a BKV jelenleg vezetési válságban van.

Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes egyetértett azzal, hogy a BKV felügyelőbizottsága tárja fel ez ügyben a teljes igazságot. Hangsúlyozta, hogy szerinte viszont az lenne a probléma, ha a városházáról bárki belelátna bármelyik cég bármilyen szerződésébe.

A cégek vezető szerveinek a feladata ellenőrizni e szerződéseket – jegyezte meg. Cáfolta a DBR projekt irányítóinak működését ért kritikákat, s kijelentette: szerinte átlátható az irányítási struktúra.

Nem volt meg a szükséges többség annak az ellenzéki javaslatnak az elfogadásához, hogy a BKV-nál elrendelt vizsgálat lezárásig utasítsák a cégvezetést arra, hogy függessze fel ezeknek a tanácsadói szerződéseknek a végrehajtását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik