Belföld

Orbán a békés népszavazásról

Az előttünk álló népszavazás azt fogja megmutatni, hogy a magyarok úgy érzik, két parlamenti választás között is van közük saját sorsukhoz, Magyarország fontos döntéseihez - mondta Orbán Viktor, ezúttal Kecskeméten.

Azért is újszerű ez a mostani pillanat, mert Magyarországon a kormány ellen, a kormány valamely döntése, vagy döntései ellen még sohasem indítottak erőszakmentes, békés akciót Magyarország polgárai – mondta Orbán Viktor a kecskeméti sportcsarnokban tartott nagygyűlésen.

Utalt arra, hogy a NATO-csatlakozásról, az EU-csatlakozásról vagy a kettős állampolgárságról már tartottak népszavazást, de még nem kérdezték meg az embereket személyes, húsba vágó, a mindennapi életüket meghatározó szociális kérdésekről.

Harcoltak

Emlékeztetett arra, hogy egy évig harcoltak Magyarország polgárai azért, hogy az erőszakmentes, békés népszavazás eszközét a kezükbe vegyék, “és ennek segítségével a szószegő kormány szószegő kormányzati döntéseit hatályon kívül helyezhessék”. S ilyet még nem tettek a magyarok – emelte ki.

A kecskeméti sportcsarnokban csaknem kétezer ember várta, hogy a Fidesz elnöke elkezdje felszólalását, aki szerint, az elmúlt 18 évben arra tanították a magyart, hogy a demokráciához annyi köze van, hogy négyévente egyszer elmegy választani.
Szavazógéppé próbálták degradálni a magyar embereket – fűzte hozzá.

Orvosolni a sérelmeket

A pártelnök fontosnak nevezte, hogy az emberek megtalálták az eszközt ahhoz, amellyel két választás között is orvosolhatják a kormány által okozott sérelmek egy részét. Történelmi népszavazás előtt állunk, s reményeim szerint történelmi jelentősége is lesz – szögezte le.

Beszédében kitért arra, hogy mindennek van következménye, “minden hazugságnak, minden megtévesztésnek, minden félrevezetésnek, minden rossz döntésnek”. Csak nem azonnal tapasztaljuk meg a következményeit, de egyszer megindul a politikai földindulás és kinyílik a változtatás lehetősége – tette hozzá.

Minél kevesebb igen

Felhívta a figyelmet arra: a kormánykoalíció már nem meggyőzni akarja az embereket az intézkedéseiről, hanem azt szeretné elérni, “hogy minél kevesebb legyen az igen”.

“Micsoda demokrácia ez, micsoda demokraták, amikor egy népakarat megnyilvánulásának a lehetősége adódik, amikor egy alkotmányos kapu kinyílik, amikor az emberek végre véleményt mondhatnak valamiről, akkor nem azzal foglalkoznak, hogy meggyőzzék őket az egyik vagy a másik álláspont helyességéről” – mondta.

Példátlan

Példátlannak nevezte, hogy a népszavazás eredményétől függetlenül a kormánypártok előre bejelentették: a maguk részéről folytatni kívánják az eddigi politikát.

Az antidemokratikus hangokat pengetőnek, azt üzente, hogy óvatosabban fogalmazzon, mert szavai szerint “Magyarország demokrácia, lehet hogy a nép akaratát valaki figyelmen kívül akarja hagyni, csak aztán nehogy a nép akarata hagyja őt figyelmen kívül” – mondta a Fidesz elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik