Belföld

Az igenek nyernének most vasárnap

A teljes népesség körében jelenleg is 50 százalék feletti a Fidesz által feltett mindhárom népszavazási kérdés támogatottsága. A részvételt kutatók jelenleg 47 és 54 százalék közé teszik.

A kórházi napidíj esetében a határozottan, illetve inkább egyetértők együttes aránya megközelíti a háromnegyedes szintet, a másik két esetben eléri a kétharmadot. A vizitdíj és a tandíj megítélése közötti különbség inkább csak árnyalatnyi, a tandíjat elutasítók közt valamivel többen vannak a Fidesz kérdésével nem határozottan, hanem csak „inkább egyetértők”, mint a vizitdíjat ellenzők esetében – áll a Századvég és a Forsense közösen végzett kutatásában.

A vélemények teljes lakosságon belüli megoszlásához hasonlóan fontos kérdés a várható részvétel is. A magukat biztos résztvevőnek vallók aránya 57 százalék, ez valamelyest elmarad a múlt havi 64 százaléktól. Az eddigi tapasztalatok szerint azonban biztosak lehetünk abban, hogy ennél jelentősen kisebb lesz a tényleges szavazási részvétel: a Századvég becslése szerint 47 százalék.

A Nézőpont Intézet kutatása ezt az adatot magasabbra, 54 százalékra taksálja. Szerintük a mostani népszavazási kérdések kapcsán a személyes tapasztalatoknak, a családtagok, illetve a barátok véleményének van döntő befolyása. Ezzel szemben a sajtóból szerzett információknak, idesorolva a hirdetéseket is, valamint a politikusok tévévitáinak a válaszadók csak feleakkora jelentőséget tulajdonítanak.

A népszavazás szabályai szerint a szavazásra jogosultak 25 százalékának + 1 főnek kell azonos választ adnia. Jelenleg mindhárom kérdés esetében úgy tűnik, az „igenek” sikeréhez szükséges részvételi és szavazati arány is meglesz. A közvélemény-kutató cég prognózisa szerint, ha a februári vizsgálat idején rendezték volna a népszavazást, akkor az mindegyik feltett kérdés esetében érvényes és eredményes lett volna.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.