Belföld

Britektől kértek segítséget a romák

A Magyarországon tapasztalható szélsőséges megnyilvánulásokról, a Magyar Gárda mögött meghúzódó társadalmi jelenségről, valamint a roma fiatalok diplomáciai képzéséről folytatott rövid eszmecserét az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) Dohány utcai székházában Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke és Gregory John Dorey, Nagy-Britannia nagykövete.

Az OCÖ elnöke arra kérte Gregory John Doreyt, Nagy-Britannia és Észak-Írország Magyarországon akkreditált nagykövetét, hogy az angol kormány segítségével lépjen fel politikailag az egyre terjedő cigányellenesség és a szélsőséges megnyilvánulások ellen.

“Ma, a 21. században nem engedhetjük meg, hogy az emberi jogokat mások lábbal tiporhassák, a romák is az Európai Unió polgárai, egyenrangú állampolgárok Magyarországon, egész Európában” – fogalmazott Kolompár Orbán.

Az OCÖ elnöke azt mondta: a szélsőségesek és a cigányság közötti feszültség tovább már nem növelhető, ezért attól tart, rövid időn belül eljöhet az a pillanat, amikor “már nem tudja visszafogni a cigányságot”, s így akár nyílt összecsapás is történhet a magyarországi szélsőségesek és a roma társadalom tagjai között. Ennek viszont egész Európa látná kárát – tette hozzá.

A brit nagykövet azt mondta: ő és országa figyelemmel kíséri a Magyarországon zajló eseményeket, így a Magyar Gárda tevékenykedését is. Megjegyezte, az MDF kivételével már valamennyi parlamenti párt vezetőjével és a biztonsági vezetéssel, így éppen szerdán az országos rendőrfőkapitánnyal is találkozott, ahol ez a téma is szóba került.

Mivel a Magyar Gárda ügye jelenleg a bíróság előtt áll, emiatt Gregory John Dorey egyelőre nem kívánt állást foglalni a szervezetet illetően.

Az OCÖ elnöke a találkozón arra kérte az angol nagykövetet, hogy országa támogatásával segítse húsz olyan roma diplomás fiatal képzését, mentorálását, akik emberi jogi területen, a romák érdekében kívánnak majd dolgozni, hogy kitermelődjön Magyarország új roma politikai elitje, akik majd meghatározhatják az egész cigányság jövőjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik