Belföld

Panaszfelvevő körútra indul az ombudsman

Országjáró körútra indul az állampolgári jogok országgyűlési biztosa áprilisban. Szabó Máté célja az, hogy az ombudsmani hivatal intézményét közelebb vigye az emberekhez.

Hivatalában idén a gyermeki jogok, a hajléktalanság, valamint a gyülekezési jog ügyeivel készülnek kiemelten foglalkozni – közölte az ősszel megválasztott biztos. Szabó Máté, várhatóan akár évekig tartó körútja első állomásaként munkatársaival Hajdú-Bihar megyébe, Debrecenbe látogat április 3-án, ahol a vidéken élők panaszairól kíván közvetlenül is tájékozódni.

Az ombudsman úgy látja, hogy a rászorulók problémái az ombudsmani hivatalhoz könnyebben eljutnak, ha személyesen is ellátogatnak azokba a térségekbe, ahol a panaszosok élnek.

A „panaszfelvevő” országjáró körútja addig tart, amíg azt látja, hogy érzékelhetően növekszik a helyi panaszok száma. Nyugat-európai példákat említett, ahol, mint mondta, gyakori, hogy az ombudsmanok a panaszokat hasonló körutakon, „polgárközelben” veszik fel.

„Magyarország a szomszédviták országa”, így ebben a körben sok megkeresésre számít, de várakozásai szerint autópálya-építési, parkolási, bírósági, rendőrségi ügyekkel is találkoznak majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik