Belföld

A Fidesz bizonyítékai a hazugságokra

A Fidesz szerint a kormány tovább folytatja a hazugság politikáját, hiszen újabb gázáremelésre, valamint a vizitdíj és a tandíj emelésére készül - hangsúlyozta Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke.

A politikus a Békés Megyei Online egyik hírére hivatkozva azt mondta, bár a vizitdíj ezer forintra emelését hevesen tagadták a kormánypártok, egy MSZP-s országgyűlési képviselő, Perjési Klára egy lakossági fórumon elismerte, hogy a kormány emelésre készül.

„Ahogy emelkedik a gáz ára, úgy emelkedhet a vizitdíjé is, de ezt vagy ennek mértékét egyelőre nehéz volna megjósolni” – idézte Perjési Klára szavait a cikkből Varga Mihály.

Egy ismerős ismerőse hallotta

A vasárnapi keltezésű cikkben a Békés Megyei Online arról írt, hogy egy megyei jobboldali politikus, Balogh Lajos szerint Perjési egy lakossági fórumon elismerte, lesz vizitdíjemelés. A szocialista politikus ugyanakkor azt nyilatkozta az internetes lapnak, hogy kiforgatták szavait, mert ő általánosságban beszélt az inflációról, amely a gázra, a villanyra és hosszabb távon a vizitdíjra is hatással lehet.

A Békés Megyei Online-nak Perjési Klára azt mondta: egyelőre senki nem tudja megmondani, emelkedik-e a vizitdíj mértéke.
„Ha tartósan marad az infláció, nyilván emelkedni fog ez a díj is. Ezt azonban nem szabad összetéveszteni az infláción kívüli emeléssel, mely most annak ellenére vált a politikai kampány játékszerévé, hogy több kormányzati politikus is cáfolta az ezzel kapcsolatos híreszteléseket” – fogalmazott az internetes lap szerint Gyula szocialista polgármestere.

Emelni fognak

Varga Mihály a tandíj emeléséről is beszélt, amelyre szerinte a kormányzati honlapon található utalás. Mint mondta, az internetes oldalon az szerepel, hogy míg 2008-ban 2,4 milliárd forint bevételt remélnek a tandíjból, addig 2013-ban már 20 milliárd forintot.

Hozzátette: ha figyelembe vesszük, hogy a 2008-as adatot még csak egy évfolyamra számolták ki, és beszorozzuk néggyel, a 2013-as bevétel akkor sem lehetne több kilencmilliárd forintnál.

Kitért arra, hogy eközben a kormány csökkenteni akarja a felsőoktatásban tanuló diákok számát, így a 20 milliárdos bevételt csak úgy lehet elérni, ha jelentősen emelik a tandíjat.

Tíz százalék

A Fidesz alelnöke a gázáremelésről azt mondta, minden ellenkező híreszteléssel szemben mintegy 10 százalékos emelésre készül a kormány. Szerinte az emberek egy dolgot tehetnek: „ha március 9-én három igennel szavaznak, véget ér a hazugságok politikája”.

Varga Mihályt a miniszterelnök kedden nyilvánosságra került kijelentéséről is kérdezték. Gyurcsány Ferenc a Kapcsolat.hu-nak adott videointerjúban azt mondta, nem államférfiúi magatartás, ha valakinek a nemzetről alkotott víziója egy háromszáz forintos kérdésben ragadható meg. A kormányfő úgy fogalmazott, el lehet dönteni, ki akar paprikajancsi lenni, és ki államférfi.

Csodavárás

A fideszes képviselő szerint biztosan sok olyan ember van, aki még Gyurcsány Ferenctől várja a csodát, ő azonban már nem vár csodát tőle, „mert eljátszotta maradék hitelét is, ami alapján komolyan lehetne venni a szavait”.

Gyurcsány Ferenc karácsonykor a blogjában arról írt, milyen jól tud csomagolni, bízom benne, hogy előbb-utóbb ezt a tehetségét más tekintetben is kamatoztatja – fogalmazott Varga Mihály.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik