Belföld

Válságülést tartott az SZDSZ

Válságtanácskozást tartott az SZDSZ Budapesten. Az informális megbeszélésen részt vettek a párt parlamenti képviselői, ügyvivői, valamint a megyei elnökök, és az elnökség körüli helyzet mellett a gazdasági reformok voltak a fő kérdések – írja a Népszabadság.

A tanácskozásról senki sem kívánt névvel nyilatkozni, a napilap azonban úgy értesült, hogy elsősorban a tavalyi választási csalási botrány következményeiről, a baranyai, illetve borsodi tömeges tagbeléptetésekről, mindezzel kapcsolatosan pedig a – valószínűleg májusban vagy júniusban megrendezendő – rendkívüli tisztújításról volt szó.

Emellett Fodor Gábor, illetve az őt támogató politikusok „felelősségéről” is tárgyaltak, a párt vezetőségében többen megelégelték ugyanis, hogy a zárt testületi ülésekről úgymond tendenciózusan szivárognak ki információk. Ezzel kapcsolatban ismét „elővették” azokat a fodorista politikusokat, akiket a Kóka-pártiak azzal gyanúsítanak, hogy szándékosan ássák alá a pártelnök tekintélyét.

A napilap egyik informátora úgy jellemezte a helyzetet: megkezdődött az elnökválasztási kampány.

Kóka János a tanácskozásról csak annyit mondott: a párt összezárt a vezetői mögött. Tihanyi László, Veszprém megyei elnök úgy fogalmazott: „Teljes a bizalom a vezetésben. Ezt a kottát a politikai ellenségeink írták, egyetlenegy hangjegyet se játsszunk le belőle!”

Kóka ennek ellenére a találkozón mégis a küldöttgyűlés mellett érvelt. Úgy véli ugyanis, hogy a lehető legerősebb felhatalmazásra lesz szüksége – és nem csak ahhoz, hogy „megtisztíthassák a pártot a politikai terroristáktól”. Azért is szükség van erre, hogy a pártprogramot – elsősorban az adóreformot – végigvihessék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik