Belföld

Teljes a káosz a vasúton

Hétfőn nulla órától ismét sztrájkba lépett a VDSZSZ. A vonatok közlekedése kiszámíthatatlan, kényszerű késésekre, járatkimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) február 25-én újra folytatja a február elején határozatlan időre meghirdetett, ám azóta többször felfüggesztett sztrájkot. Az elégséges szolgáltatásról a munkavállalók és a munkáltatók a sztrájk kezdete óta nem tudtak megállapodni, így hétfőn is kiszámíthatatlan a közlekedés, többek között a nemzetközi vonatok közlekedése sem garantált.

A vasúttársaság legfrissebb adatai alapján a sztrájk eddigi ideje alatt az országos vasúthálózaton 160 személyszállító és 151 tehervonat közlekedik. A MÁV közleménye szerint a VDSZSZ jegyvizsgáló és kocsivizsgáló dolgozóinak többsége, illetve a forgalmi dolgozók egy része sztrájkol.

Állnak a főpályaudvarok

A mozdonyvezetők dolgoznak, és a forgalomirányítók többsége is felveszi a munkát.

A kora reggeli helyzet szerint a Budapest Déli pályaudvar fogadja és indítja a vonatokat, viszont a Nyugati és a Keleti pályaudvarra nem mennek be a vonatok, a szerelvények Kőbánya-Kispestig, illetve Kőbánya-felsőig közlekednek, illetve onnan is indulnak. A Budapest-Vác és a Budapest-Veresegyház közötti vonalon járnak majd a vonatok egy-két óránként, illetve az esztergomi vonalon is.

Lökösházán és Szegeden sztrájkolnak, Szeged és Kiskundorozsma között vonatpótló buszok, Kiskundorozsmától vonatok szállítják az utasokat. A kelebiai vonalon is működik a vasút. Dombóváron és Kaposváron, valamint Pécs térségében sztrájkolnak, itt akadozhat a közlekedés.

Pusztaszabolcsról és Dunaújvárosról egy-egy FLIRT-szerelvény jön Budapestre. Budapest és Székesfehérvár, továbbá a Budapest-Újszász, illetve a Budapest-Cegléd közötti vonalon óránként tudnak vonatot indítani.

A Volán elfogadja a bérletet

Debrecen, Záhony, Miskolc, Nyíregyháza, Mátészalka környékén egyelőre nem járnak a vonatok a kocsivizsgálók munkabeszüntetése miatt.

A nemzetközi vonatok közül a Pannónia csak Rajkáig közlekedett, az Ister és a Dácia visszafordult Románia felé, az osztrák vasút Bécsből már nem indít nemzetközi vonatjáratot Budapestre. A vasúttársaság megállapodást kötött a Volán-társaságokkal, hogy azokban a térségekben, ahol nem lesz vonatközlekedés a VDSZSZ-sztrájk miatt – a munkabeszüntetés idején -, a vasúti bérleteket és vasutas igazolványokat elfogadják a menetrend szerinti buszjáratokon.

Záhonyban, Nyíregyházán, Debrecenben és Miskolcon a kocsiirányítók szinte száz százalékban sztrájkolnak – közölte Gelencsér László, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének vezető ügyvivője. A budapesti főpályaudvarokon azok a vasutasok léptek sztrájkba, akiknek a feladata a kora hajnalban induló vonatok vizsgálatának előkészítése lenne, ezért ezek a szerelvények semmiképpen sem fognak tudni elindulni. Akkor sem, ha esetleg sztrájktörők lépnének a munkát beszüntető vasutasok helyére – közölte a VDSzSz.

A szakszervezet követelése változatlanul az, hogy a vasutasok kapjanak személyenként nettó 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből. Továbbá 10 százalék többletbérfejlesztést kér a megajánlott 6,9 százalék mellett a kiszervezett MÁV-társaságok dolgozói számára, a MÁV-START Zrt., a MÁV-Trakció Zrt., illetve a MÁV Gépészet Zrt. munkavállalóinak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik