Belföld

Nem engedték tanulni a roma diákokat Kerepesen

Elismerte a roma gyerekek elkülönítésével járó jogsértő tevékenységét a kerepesi általános iskola igazgatója és a polgármester, de a büntetés összege miatt fellebbeznek, míg a személyi felelősség megállapítására lefolytatják a fegyelmi vizsgálatot.

Az Oktatási Hivatal január végén azt követően indított vizsgálatot, hogy a sajtóban megjelent hírek szerint a kerepesi önkormányzat iskolájában hat diáknak megtiltották, hogy iskolába járjanak. Délutáni foglalkozásokon, hetente kétszer tartózkodhattak az épületben. Az eljárást fegyelmi okokkal indokolták.

Az Oktatási Hivatal vezetője az MTI-vel már korábban azt közölte, hogy egymillió forint felügyeleti bírsággal sújtották a kerepesi iskola fenntartóját, e mellett szabálysértési eljárást is indított a személyi felelősség megállapítására.

Bakonyi László hivatalvezető közölte: a kerepesi Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben folytatott vizsgálat több súlyos szabálytalanságra derített fényt: bizonyítást nyert, hogy az intézmény működésében komoly szabálytalanságok vannak, és több szempontból is megállapították az egyenlő bánásmód követelményének megsértését, valamint több tanügy-igazgatási szabálysértés is bebizonyosodott.

Az oktatási tárca roma integrációs titkárságának vezetője elmondta: hétfőn az Oktatási Minisztériumban a szaktárcai képviselői és a település polgármestere, alpolgármestere, az önkormányzat oktatási bizottságának elnöke, valamint a kerepesi Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója folytatott megbeszélést. Ezen az oktatási intézmény vezetője és a település polgármestere elismerte a törvénysértést, valamint a pedagógiai megújulás szükségességét.

Az iskola vezetése és fenntartója fellebbez az egymillió forintos bírság miatt, de az önkormányzat lefolytatja a fegyelmi eljárást. Ha jogerősen bebizonyosodik a szegregáció ténye, akkor súlyos szankciókkal sújthatják az intézményt és annak fenntartóját.

A minisztérium a kerepesi iskola pedagógusai számára még idén 30 órás integrációs képzést tart, e mellett vállalják a mentorálást, és segítséget nyújtanak programjaik kidolgozásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik