Belföld

Kósát még az MSZP-szavazók is szeretik

Kósa, Sólyom és Szili volt a legnépszerűbb politikus februárban is, Orbán Viktor a középmezőnyben van, Gyurcsány, Kóka és Horváth Ágnes pedig a sereghajtók – derül ki a Századvég-Forsense legfrissebb kutatásából.

A népszerűségi lista utolsó tíz helyéből nyolcat jelenleg is kormánypárti politikusok foglalnak el. Az utolsó négy helyből hármon az SZDSZ vezető politikusai, Demszky Gábor, Kóka János és Horváth Ágnes található. Az egészségügyi miniszter már hónapok óta a sereghajtó, de még a liberálisok elnöke is hat pontot ver rá. A két legalacsonyabb népszerűségű ellenzéki politikus továbbra is Semjén Zsolt (39 pont) és Mikola István (41 pont).

A legfrissebb adatok szerint összesen csak hat politikus rokonszenvindexe haladta meg az 50 pontot, közülük az államfőn kívül három ellenzéki (Kósa Lajos, Dávid Ibolya, Varga Mihály), kettő kormánypárti (Szili Katalin, Fodor Gábor) politikus volt. A felmérés szerint jelenleg is egyértelműen Kósa Lajos a legnépszerűbb a magyar politikusok között, hét ponttal előzi meg a második-harmadik helyen álló Szili Katalint és Sólyom Lászlót.

Forrás: Századvég-Forsense

Forrás: Századvég-Forsense

Kósa Lajos politikusi mezőnyből kiemelkedő népszerűsége mindenekelőtt annak köszönhető, hogy nem csupán saját pártja szavazótáborában az övé a legelőkelőbb pozíció, hanem egyedüli ellenzéki politikusként az MSZP szavazói is közepesnél magasabbra értékelik. Ráadásul a pártválasztásukban bizonytalanok listáját is Kósa vezeti.

Bár sem a jelenlegi, sem a volt miniszterelnök népszerűsége nem változott szignifikánsan, a kettejük közti különbség az elmúlt felméréshez viszonyítva négy pontot csökkent. Orbán jelenleg az összes megkérdezett körében 45 pontos, míg Gyurcsány 36 pontos népszerűségi indexszel rendelkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik