Belföld

Európai roma stratégia készül

Az európai roma stratégiával kapcsolatos párbeszéd kezdeményezését javasolja az Európai Unió tagországainak az a felhívás, amelyet hétfőn írtak alá politikusok a Roma Integráció Évtizede Program nemzetközi irányító bizottságának budapesti ülésén.

A felhívást Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter, a Roma Integráció Évtizede Program soros elnöke, Göncz Kinga külügyminiszter, Rita Süssmuth, az unió kisebbségek társadalmi integrációjával foglalkozó munkacsoportjának elnöke, Lévai Katalin (MSZP), Járóka Lívia (Fidesz) és Mohácsi Viktória (SZDSZ) európai parlamenti képviselők írták alá.

A Felhívás európai roma stratégia kidolgozására című dokumentum szerint a stratégiának öt fontos témára – az oktatásra, foglalkoztatásra, lakhatásra, egészségügyre és képviseletre – kell koncentrálnia, “továbbá az antidiszkrimináció és a nemek közötti esélyegyenlőség elvét (…) kell figyelembe vennie”.

Nyomon követik

Az aláírók javasolják, hogy alakítsanak ki a romák társadalmi integrációja érdekében megtett uniós és nemzeti kezdeményezések nyomon követéséhez szükséges eljárásokat.

A stratégiával kapcsolatos párbeszédet nemcsak az uniós tagországok, hanem a nemzetközi roma integrációs programban részt vevő nem EU-országok, nemzetközi szervezetek, valamint roma civil szervezetek képviselői között javasolják.

Közösen fordulnak

Lamperth Mónika közölte: tervek szerint a Roma Integráció Évtizede programban részt vevő uniós országok romaügyekért felelős miniszterei közösen fordulnak az EU illetékes vezetőihez annak érdekében, hogy az unió támogatáspolitikájában és jogszabályaiban hatékony megoldást találjanak a romák súlyos problémáira.

Göncz Kinga azt hangsúlyozta: “kritikus tömegű” támogatottságra, elkötelezettségre van szükség, hogy a romák integrációja területén komoly lépések szülessenek. A kormányzati elkötelezettsége mellett szükség van az önkormányzatok és a civil szervezetek támogatására – mondta.

Rita Süssmuth szerint a törvények alkotása mellett meg kell nézni azt is, hogy helyi szinten mit lehet tenni a romák helyzetének javítása érdekében. Szükség van arra is – mint mondta -, hogy az uniós direktívákat a tagországok realizálják.

Erős felszólítás

Járóka Lívia kiemelte: az európai roma akcióterv nagyon erős felszólítást tud adni az országoknak egy szakmai minimum letételétre. A roma integráció az önkormányzatok szintjén tud megvalósulni, az Európai Bizottságtól nem várhatunk olyan típusú akciótervet, amely megmondja az országoknak, hogy mit kell csinálni minden egyes területen – hívta fel a figyelmet.

Lévai Katalin azt hangsúlyozta, hogy csak cigány szervezetekkel együtt lehet kialakítani romaügyi politikát.
Véleménye szerint a romák helyzete etnikai, szociális és szegénységi kérdésként együttesen kezelendő.

Mohácsi Viktória a szegregációellenes döntések betartásának szükségességre hívta fel a figyelmet beszédében. Mint mondta, ezeket a törvényeket ugyanúgy következtesen végre kell hajtatni, mint a többit.
Az Európai Parlament január 31-én hozott európai romastratégia kialakítását sürgető állásfoglalást.

Nem volt előrelépés

A dokumentum szerint – amelynek mások mellett Járóka Lívia, Lévai Katalin és Mohácsi Viktória is előterjesztője volt – nem történt előrelépés a romák integrációjában. Összeállítói emlékeztetnek arra, hogy az EP 2005-ben már elfogadott egy határozatot, egyben üdvözlik az EU tagországok állam- és kormányfői által decemberben elfogadott zárónyilatkozatot, amely felszólítja az Európai Bizottságot, hogy júniusig vizsgálja felül eddigi politikáját, és tegyen jelentés az elért eredményekről a romák integrációjának területén.

A Roma Integráció Évtizede Program Nemzetközi Irányító Bizottsága hétfőn kezdte meg Budapesten kétnapos ülését. Magyarország tavaly nyár óta végzi a nemzetközi program soros elnökségi feladatait.

Üdvözlik

Az OCÖ üdvözli a politikusok által tett felhívást – közölte Ifj. Bogdán János, a szervezet szóvivője.
Mint mondta az OCÖ fontosnak tartja, hogy a nyomon lehessen követni azt, hogy a romák integrációja érdékében indított programokra fordított pénzeket hogyan használják fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik