Belföld

Eseti bizottságot akar Gyurcsány

Parlamenti eseti bizottság létrehozását szorgalmazták az új tulajdonosi program végrehajtásának ellenőrzésére kormánypárti képviselők; a testületet az ellenzék vezetné - jelentette be a miniszterelnök hétfőn a parlamentben. Az ellenzék szerint Gyurcsány hiteltelen.

Gyurcsány Ferenc napirend előtt arról is beszélt, hogy a kormány a következő napokban létrehozza az új tulajdonosi program társadalmi és szakmai tanácsát, amelynek a vezetésére a Budapesti Corvinus Egyetem rektorát, Mészáros Tamást kérte fel.

A tanácsba a társadalmi érdekegyeztetésben kulcsszerepet játszó intézményeket, szervezeteket kérnek fel delegálásra. Gyurcsány Ferenc tájékoztatása szerint a tanács feladata, hogy ajánlásokat dolgozzon ki a kormány számára, ami alapján a kabinet március végén, áprilisban elfogadhatja a program részleteit.

Nyugodt, lassú

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a következő időszakban megváltozik a kormányzati politizálás módszere, a korábbiakhoz képest nyugodtabb és lassúbb lesz a politika.

A kormány arra vállalkozik, hogy kijelöli a fő irányokat, merre kell elindulnia a nemzetnek, ezt követően pedig konzultációk következnek, sokakat részesévé tesznek a döntéseknek – emelte ki.

Munka, tudás, tulajdon

Mint mondta, “nem verdiktek politikájával” szeretnék formálni az országot, hanem több hónapon keresztül konzultálnak a társadalmi partnerekkel, a szövetségesekkel, a riválisokkal arról, mi is a pontos megoldás.
A miniszterelnök úgy látja, az elmúlt egy hétben kiderült, hogy a munka, a tudás és a tulajdon programjában a lényeget illetően akár egyet is tudnak érteni a magyar politikai erők.

Ez nagyon fontos, ahogy az is, hogy másfél-két évtized után mi vagyunk azok, akik képesek egy ilyen programot ajánlani a nemzetnek. Ez segít abban, hogy napról-napra közelebb kerüljünk egymáshoz és áthidaljuk a pokoli árkokat, amelyeket Magyarországban az elmúlt néhány éven kialakultak – mondta Gyurcsány Ferenc.

Paprikajancsi

Az ember vagy nagyvonalú, távlatos programmal áll az ország elé, vagy elmegy “politikai paprikajancsinak” – jelentette ki a kormányfő. A miniszterelnök megfogalmazása szerint a legnagyobb ellenzéki párt vezetőinek minden második mondata Őszödről szól, az utóbbi egy évben pedig a két mondat között “300 forintoznak”.

Kulcsfontosság

A miniszterelnök szavahihetősét vonta kétségbe Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalására reagálva.

Sok olyan tény volt az elmúlt három és fél évben, amely azt bizonyította, hogy ön nem szavahihető ember – fordult a fideszes politikus Gyurcsány Ferenchez. Mint mondta, a hitelesség kulcsfontosságú, ezért kérdés, elhiszi-e a közvélemény ugyannak az embernek, aki szociális és gazdasági válságba vezette az országot, hogy ő fogja kivezetni azt ebből a válságból.

Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője szerint a miniszterelnök programhirdetésének célja, hogy elterelje a figyelmet a népszavazásról. A kereszténydemokrata politikus arról is érdeklődött az MSZP-seknél, hogy vajon József Attila járhatna-e most egyetemre.

Üdvözlik

AZ MSZP szerint az adó- és járulékcsökkentés önmagában nem teremt munkahelyeket – mondta Göndör István szocialista frakcióvezető-helyettese, hozzátéve, hogy az MSZP-frakció üdvözli az új tulajdonosi programot, bízik abban, hogy sokan vesznek részt benne, és a program eszköze lehet a polgárosodásnak.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője bejelentette, hogy adóreformalap létrehozását kezdeményezik, amelyből csökkenteni lehet az adókat és az államadósságot.
Dávid Ibolya, az MDF elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a polgárosodás hosszú folyamat, nem lehet varázsütésre megvalósítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik