Belföld

Romák házát dúlták fel Putnokon

Feldúlták egy roma család házát és gyalázkodó, fenyegető feliratokat festettek a ház falára a Borsod megyei Putnokon - mondta a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa.

Dobi Tamás közölte: a roma asszony és gyermekei nem tartózkodtak otthon, amikor az eset történt.
Elmondta, hogy az elsődleges adatok szerint előbb az anya, majd az öt gyermek ment el otthonról, a házat pedig nyitva hagyták, ekkor dúlták fel otthonukat az ismeretlen elkövetők.

A legidősebb gyermek ért haza először, ő látta meg, hogy mindent szanaszét szórtak, a falakra pedig fenyegető, gyalázkodó szöveget írtak. A rendőrséget a később hazaérkező anya értesítette.

A hatóság óránként ellenőrzést tart a háznál és rongálás, magánlaksértés, veszélyes fenyegetés miatt indított eljárást egyelőre, de ez még a vizsgálat ideje alatt módosulhat – mondta Dobi Tamás.

Gyors vizsgálatra várnak

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke azt mondta: a rendőrségtől gyors és tárgyilagos vizsgálat lefolytatását várja, és majd annak eredményétől függően alkotnak véleményt a konkrét esetről. Véleménye szerint a rasszista indíttatású támadás egyelőre feltételezés.

Megjegyezte: Putnok azok közzé a települések közzé tartozik, ahol a gazdasági és a politikai elit immár két évtizede nem tudott az egyre súlyosodó konfliktusokra választ adni, így a borsodi kisvárosban pattanásig feszült a helyzet. Meggyőződése szerint sürgős állami beavatkozásokra van szükség.

Putnok célkeresztben

Az MTI információja szerint a kisebbségi ombudsman és hivatala az utóbbi hónapokban több vizsgálatot is indított Putnokkal kapcsolatban. Az egyéni panaszok és a hivatalból indított vizsgálatok a diszkriminációra, az intézmények és az önkormányzat jogalkalmazására is kiterjednek.

Ajánlott videó