Belföld

Gémesi lenyugtatná Németh Zsoltot

A Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős államtitkára arra kéri Németh Zsoltot, hogy kímélje meg a kárpátaljai magyarokat.

Gémesi Ferenc szerint izgatott kirohanások helyett szerencsésebb lenne higgadtan arra koncentrálni, mit is tudnak tenni a nem könnyű helyzetben élő kárpátaljai magyar közösség érdekében, ezért arra kérte Németh Zsolt fideszes politikust: kímélje meg a kárpátaljai magyarokat a magyar belpolitikai használatra szánt üzenetektől, és ne ártson az ígéretesen alakuló magyar-ukrán kapcsolatoknak se a kijevi nagykövet, Bársony András igaztalan megvádolásával.

A Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős államtitkára erről annak kapcsán nyilatkozott, hogy Németh Zsolt pénteken egy sajtótájékoztatón arról beszélt: itt az ideje, hogy a kormány megszüntesse megosztó politikáját Kárpátalján, miután a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Kovács Miklós az Európai Emberjogi Bíróságon pert nyert Ukrajna ellen.

Bocsánat

A fideszes politikus szerint a magyar kormánynak – de különösen Bársony András jelenlegi kijevi nagykövetnek, akkori külügyi államtitkárnak, Törzsök Erikának, a kancellária nemzetpolitikai ügyek főosztálya főigazgatójának és Gémesi Ferencnek – meg kellene követnie Kovács Miklóst, amiért 2002-ben szó nélkül hagyta, hogy parlamenti mandátumát választási csalásra hivatkozva átjátsszák Gajdos Istvánnak, a Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnökének.

Gémesi Ferenc erre úgy reagált: a kormány Kárpátalja esetében is arra törekszik, hogy elősegítse a két magyar szervezet közötti együttműködést az össznemzeti jelentőségű ügyekben. Ennek eredményeképpen hozott létre a magyar-magyar kapcsolattartási támogatás célba juttatására közös lebonyolító szervezetet a KMKSZ és az UMDSZ, és sikerült a közös vélemény kialakítása a vereckei emlékmű vonatkozásában is – jegyezte meg.

Legitim vezetők

A szakállamtitkár hangsúlyozta: a kormány nemzetpolitikájának alapelve, hogy az adott magyar közösségek által választott legitim vezetőkkel tárgyal. A magyar szervezetek és vezetőik a legitimitást nem a magyar kormánytól és nem is az ellenzéktől nyerik, hanem a saját közösségüktől kapják, és ez igaz mindkét kárpátaljai magyar szervezetre – emlékeztetett. Hozzátéve: a KMKSZ és az UMDSZ is ezért legitim szereplője a nemzetpolitikának.

Az ukrajnai választásokkal összefüggő kérdéseket pedig Ukrajnának kell megoldania, abban nem lehet semmiféle szerepe Magyarországnak és ezt Németh Zsoltnak is tudnia kell – jelentette ki.

Helyes döntés

Gémesi Ferenc véleménye szerint a februári kárpátaljai útja során bebizonyosodott, hogy helyes döntés volt a szolidaritás jegyében, a rendelkezésre álló források létszámarányt meghaladó mértékben a térségbe irányítása, a nemzeti jelentőségű intézmények és programok körének meghatározása, amelyek lényege a pártpolitikától mentes intézmények, a Kárpátalján kiemelkedő szerepet játszó egyházak szociális, oktatási, kulturális szerepvállalásának támogatása.

A számos pedagógus, egyházi vezető, önkormányzati képviselő tenni akarását kell támogatni és nem politikai szervezeteket. Mi ezt is tesszük: programok és nem politikusok kapják a támogatást Magyarországról – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik