Belföld

Csoóri forradalom helyett lázadna

Nincs ma forradalmi helyzet, "forradalmár helyett lázadónak kell lennünk" - mondta Csoóri Sándor szombaton Keszthelyen, az általa tavaly életre hívott Márciusi Charta rendezvényén.

A népszavazás jelentősége és hatása a magyar nemzet életére címet viselő tanácskozáson az önmagát civil szellemi mozgalomként meghatározó szervezet elnöke úgy fogalmazott: “a lázadásnak megvan a maga becsülete”.

Ki-ki magában eldönti, hogy hova fog szavazni, s ha jó helyre teszi a voksát, “máris megtette a becsület lázadását, és nem kell fegyver hozzá” – mondta.
Csoóri Sándor szerint Magyarországon egyfajta “erkölcsi, morális felsőházat” kellene létrehozni, tudósok, közgazdászok, határon túli értelmiségiek, egyházi személyiségek részvételével.

Csath Magdolna közgazdász a rendezvényen annak a meggyőződésének adott hangot, hogy jelenleg Magyarország gazdasági helyzete rosszabb, mint a néhány évvel ezelőtti Argentínáé volt.

A kormány “bűnének” nevezte, hogy a külföldi cégek adókedvezménye miatt nincs elég bevétele az országnak, ugyanakkor hatalmas az állami pazarlás. Stratégiai gazdaságpolitikai lépések kellenének, mert ma csak “állépések, látszattevékenységek” folynak – mondta.

Jakab István, a Magosz elnöke szerint az elmúlt években nem arra használták fel az uniós pénzeket, hogy az ország mezőgazdaságát erősítsék. Nyílt versenybe kényszerülünk a világpiacon, de ha pártpolitikai befektetők szerzik meg a mezőgazdaságot, lemaradunk – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik