Belföld

Nincs gyanúsított Molotov-koktél ügyben

Tucatnyi helyszínen, tucatnyi embert hallgatott meg péntekre virradóra tanúként a Központi Nyomozó Főügyészség az MSZP-s politikusok elleni Molotov-koktélos támadások ügyében, de senkit nem gyanúsítottak meg.

Az akció során Budapesten és vidéken egyaránt hallgattak meg tanúkat, akikkel kapcsolatban konkrét adat volt arra, hogy információval bírhatnak a Molotov-koktélos támadásokról, valamint az azok elkövetését magára vállaló Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregről – mondta el Keresztes Imre, az ügyészség vezetője.

A nyomozásnak ugyanis nemcsak a Molotov-koktélos támadók felderítése a célja, hanem az is, hogy kiderítsék: létező szervezet-e a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg, és ha igen, kik a tagjai. Az elszámoltatás, kihallgatás után minden tanút elengedtek. A hajnali akció során házkutatásokat is tartottak, ezek során számos eszközt lefoglaltak, de hogy ezek összefüggésbe hozhatók-e a támadásokkal, azt szakértőknek – például vegyész szakértőnek – kell megvizsgálnia.

Sándor István gödi lakásának falára dobták az egyik Molotov-kotkélt (Fotó: MTI)

Sándor István gödi lakásának falára dobták az egyik Molotov-koktélt (Fotó: MTI)

A terrorcselekmény miatt indult nyomozásnak továbbra sincs gyanúsítottja, a felderítés folyik – tette hozzá Keresztes Imre. Pénteken hajnalban a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai egy szegedi testvérpár lány és fiú tagjának lakásain tartottak házkutatást – tájékoztatott Tóth László ügyvéd, aki 2007. márciusban egy, az interneten megjelent fenyegető videofelvétel miatt indult ügyben képviselte a fiatalokat.

Délelőtt a testvérpár lány tagja arról tájékoztatta az ügyvédet, hogy egy terrorcselekmény gyanúja miatt indult nyomozás során hallgatják meg tanúként őket. Mivel gyanúsítotti kihallgatásra eddig nem került sor, ügyvédi meghatalmazást még nem kapott ebben az ügyben – mondta Tóth László.

Február 8-ra virradóra ismeretlenek három településen – Gödön, Dunaújvárosban és Kunhegyesen – összesen négy szocialista politikus házára dobtak robbanó benzines palackokat. A Központi Nyomozó Főügyészség terrorcselekmény bűntette miatt rendelt el nyomozást. A főügyészség egyesítette ezeket az ügyeket a Kóka János SZDSZ-elnök és a Hiller István MSZP-alelnök házát ért decemberi támadások miatt indult nyomozásokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik