Belföld

Kihátrálnak Orbán mögül a jobbra szavazók

A múlt havi mélypont után valamelyest emelkedett az MSZP támogatottsága, ám még mindig kétszer annyian szavaznának a Fideszre. A Százedvég és a Forsense felméréséből kiderül, a kormány után már az ellenzék munkájával is elégedetlen a többség. Már a fideszesek is kihátrálnak Orbán mögül.

Az összes választó mindössze 13 százaléka támogatja az MSZP-t, míg a Fideszre pontosan kétszer annyian voksolnának. Most vasárnap csak a megkérdezettek 57 százaléka menne el biztosan szavazni, úgy tűnik, kétpárti lenne a parlament, mivel az MDF 3, az SZDSZ 2 százalékon rekedt meg.

A biztos pártválasztók között nem változott az MSZP támogatottsága (26 százalék), míg a Fidesz esetében három százalékpontos növekedés (64 százalék) tapasztalható. A választani biztosan tudók között sem éri el az MDF és az SZDSZ a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékot.

Forrás: Századvég

Forrás: Századvég

Lassan az ellenzék is megközelíti a kormányt az elutasítottság tekintetében. Míg a második Gyurcsány-kabinet munkájával a megkérdezettek 60 százaléka elégedetlen, addig az ellenzék munkája is már 57 százaléknak szúrja a szemét. 31 százalék pedig mindkét oldallal elégedetlen.

Összességében jelenleg is relatív többségben vannak a kormányváltás pártolói, azokkal szemben, akik szerint a kormánynak folytatni kellene a munkáját (44 illetve 33 százalék). Ugyanakkor továbbra is körülbelül minden ötödik megkérdezett (23 százalék) nem tud, vagy nem akar állást foglalni a kérdésben.

Csökken a különbség

A két politikai oldal támogatottsága közti különbség csökkenéséről tanúskodik az a kérdés is, ahol öt opcióból választhatják ki a megkérdezettek, hogy az ország jelenlegi gondjaira szerintük mi volna a legjobb megoldás (MSZP- vagy Fidesz-kormány, a jelenlegi vezetővel, Gyurcsány Ferenccel, illetve Orbán Viktorral, vagy nélkülük, s ötödik opcióként pedig egy, a jelenlegi pártoktól független új politikai erő hatalomra kerülése.)

Míg januárban hat százalékponttal többen támogatták a Fidesz számára kedvezőbb két válasz valamelyikét az MSZP-opciókkal szemben, addig mára eltűnt ez a különbség.

Kevesebb a tábor

A változás egyértelműen annak köszönhető, hogy 21-ről 15 százalékra csökkent azok tábora, akik egy Orbán Viktor vezette Fideszt látnának hatalmon. Az ellenzéki párttól történő elpártolás azonban nem egy másik párt támogatottságát növeli, hanem egy jelenleg nem létező ötödik opcióé, egy – a mai politikától független – új párté.

A Fidesz-szavazóknak is csak a fele választana egy újabb Orbán-kormányt, 18 százalékuk viszont Orbánban már nem gondolkozik. Az MSZP szavazóinak viszont kétharmada támogatja Gyurcsány Ferencet és kormányát.

A jelenlegi miniszterelnök alkalmasságát ugyanannyian kérdőjelezik meg (27 százalék szerint alkalmas), mint korábban, Orbán Viktor ugyanakkor a korábbiakhoz képest most jóval kevesebben tartják alkalmasnak a kormányzásra (37-ről 31 százalék mondja most, hogy alkalmas).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik