Belföld

Kóka: a csalóknak távozniuk kell

2007 a liberális fordulat megkezdésének éve volt - hangzott el a szabad demokraták évértékelőjén. Kóka János pártelnök szerint a Fidesz népszavazási kezdeményezései mögött a vereséget elviselni nem tudó dac áll. Az ezerforintos vizitdíjat rémhírnek nevezte.

Fordulatra késztettük a szocialista matuzsálemet – utalt az egészségügyi reformra Kóka János, az SZDSZ elnöke évértékelő beszédében. A pártelnök a Fidesz rémhírterjesztésének nevezte az ezerforintos vizitdíjat.

Szerinte az idei év egyik fő feladata lesz egy olyan gazdaságpolitika végrehajtása, amellyel 2009 januárjától érdemben csökkenthetők az adók. Mint mondta, az ország versenyképességéhez ez feltétlenül szükséges.

A liberálisok elnöke arról is beszélt, hogy egy adóreformalapot kellene létrehozni, amelybe be lehetne tenni az állami működési költségcsökkentésből és a többlet adóbevételekből származó jövedelmeket.

A szabad demokraták javasolják koalíciós partnerüknek, hogy az így összegyűlő pénzt semmi másra ne lehessen költeni, csak a költségvetési hiány és az adók csökkentésére – közölte Kóka János

Hallgatókból ügyfelek

A tandíjjal kapcsolatban Kóka úgy fogalmazott: a diákok nem kiszolgáltatott hallgatók, hanem ügyfelek lesznek, akik a tandíjjal válhatnak megrendelővé.

Mint elmondta, elsőként az Állami Autópályakezelőt vinnék tőzsdére, majd sorban a Magyar Villamos Műveket, a Szerencsejáték Zrt.-t és a postát.

A népszavazási kampányról beszélve Kóka megjegyezte, hogy szerinte a „vereséget elviselni nem tudó dac” mozgatja a Fidesz elnökét. „Orbán Viktor annyi szavazási fordulót akar, amennyi szükséges ahhoz, hogy végre nyerjen” – fogalmazott a liberálisok elnöke, aki a „nem” szavazatok leadására kérte híveit.

Tudatos időzítés

A Borsodból kipattant SZDSZ-elnök-választási botrány kapcsán Kóka kijelentette, hogy a csalóknak távozniuk kell a pártból. Hozzátette ugyanakkor, hogy az ügy vizsgálatával megvárják a népszavazás végét, hogy ne érjenek célt azok, akik tudatosan a kampányidőszakra időzítették az ügy kipattanását.

A fideszes képviselőknek pedig azt üzente, hogy adja vissza az a mandátumát, aki a parlamenti munka helyett az utcára viszi a politikát, és aki a parlamenti ülések felét a folyosón tölti.

Fidesz-kérdés

Cser-Palkovics András, a Fidesz részéről csak annyit fűzött az SZDSZ évértékelőjéhez, hogy szerinte Kóka Jánosnak csak egyetlen fontos kérdést kellett volna tisztáznia: pontosan milyen minoségben is tart sajtótájékoztatót?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik